PLJUŠTE OSTAVKE U JAPANU: Ministar napustio funkciju zbog komentara o smrtnoj kazni

Novosti online

11. 11. 2022. u 18:51

JASUHIRO Hanaši, japanski ministar pravde podneo je ostavku, postavši drugi član kabineta Fumio Kišide koji je napustio svoj položaj zbog skandala. Hanaši je javno komentarisao potpisivanja rešenja o smrtnoj kazni, nazvavši ih "zamornim".

ПЉУШТЕ ОСТАВКЕ У ЈАПАНУ: Министар напустио функцију због коментара о смртној казни

Foto: Profimedia

Prema nedavnim anketama, podrška vladi Fumija Kišide pala je na nivo od 30 odsto, blizu opasne zone koja bi mu otežala da sprovodi svoju politiku.

Japanski Ministar pravde Jasuhiro Hanaši na meti je oštrih kritika u javnosti zbog komentara objavljenih u medijima u kojim omalovažava svoje dužnosti. Posebno se ističe to da je potpisivanja rešenja o pogubljenjima nazvao "zamornim".

Kao prenosi AP, Hanaši, član Kišidine frakcije vladajuće Liberalno-demokratskae partije (LDP), je pre dva dana na stranačkom sastanku rekao da se njegove odluke mogu pojaviti u vestima za vreme ručka samo kada koristi svoj pečat da odobri pogubljenja ujutru. 

Hanaši je novinarima otvrdio podnošenje ostavke, pozivajući se na njegove komentare o smrtnoj kazni.

Japan sprovodi smrtnu kaznu vešanjem, a neobaveštavanje zatvorenike o izvršenju do jutra na dan njihovog pogubljenja je praksa koju grupe za ljudska prava kritikuju decenijama.

Hanaši se u četvrtak izvinio zbog komentara.

Kako navode tamošnji mediji, Hanašija će verovatno zameniti Ken Saito, bivši ministar poljoprivrede.

Nezadvoljstvo komentarima sad već bivšeg ministra pravde usledilo je posle širokih rasprostranjenih kritika vlade zbog veza vladajuće stranke sa Unifikacionom crkvom, koju neki kritičari nazivaju sektom.

Veze japanske vlade i Unifikacione crkve

Kišida je zapao u nezavidan položaj po otkriću dubokih i dugogodišnjih veza između vladajuće stranke i crkve u nakon julskog atentata na bivšeg premijera Šinza Abea.

Osumnjičeni za ubistvo je rekao da je njegova majka bankrotirala zbog Unifikacione crkve i okrivio je Abea da je promoviše.

LDP je priznao da mnogi poslanici lično imaju veze sa crkvom, ali da ne postoje organizacione veze sa strankom.

Ministar za ekonomsku revitalizaciju Daiširo Jamagiva podneo je ostavku 24. oktobra zbog svojih veza sa verskom grupom, ali Kišida se našao na udaru javnosti zbog onoga što su birači videli kao njegovo zakasnelo i nespretno postupanje u toj situaciji.

Dodatna šteta za Kišidu je stigla od ministra unutrašnjih poslova Minoru Terada, koji je bio upleten u politički skandal u vezi sa dokumentacijom sa političkim fondovima sredstava usred poziva da i on podnese ostavku.

Nedavni plan ekonomske podrške takođe nije uspeo da podstakne rast rejtinga Kišide.

Kišida je u petak trebalo da otputuje u Kambodžu sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) ali je svoj odlazak odložio za subotu, ne navodeći razlog.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024