UMRLA OD GLADI U BOLNICI: Jeziva smrt u Francuskoj, za osam dana ženi dali samo supu od povrća

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

08. 11. 2022. u 15:49

PACIJENTKINjA Univerzitetske bolnice u Dižonu preminula je od – gladi!

УМРЛА ОД ГЛАДИ У БОЛНИЦИ: Језива смрт у Француској, за осам дана жени дали само супу од поврћа

Foto: EPA

Ovu nesvakidašnju vest prenela su deca sedamdesetsedmogodišnje žene koja je na lečenje primljena zbog slomljene noge. Sve je isplivalo u javnost u utorak, kada su francuski mediji objavili razlog zbog čega su njena deca podnela tužbu. Klodet Simon je primljena u bolnicu 23. avgusta, a umrla je osam dana kasnije. Bila je stavljena na listu čekanja za operaciju koju nije dočekala.

Francuski zdravstveni sistem je bio poznat po svojoj efikasnosti i dostupnosti, ali je godinama unazad propadao, zbog nedostatka radne snage, nedovoljnih plata i zatvaranja pojedinih ustanova. I dalje je na visokom nivou, ali se, usled premorenosti osoblja i smanjenih efektiva, ponekad događaju nesvakidašnji i neprihvatljivi propusti poput ovog s tragičnim krajem.

- Tužba neće vratiti našu majku, ali želimo da se bar neka druga porodica ne nađe u ovako tužnoj situaciji – poručili su Klodetini kćerka i sin Mjurijel i Žan.

Oni ističu da im je majka dobila samo supu od povrća 24. avgusta uveče i da je to bila "jedina hrana koja joj je data pre nego što je preminula."

Naime, pravila nalažu da nekoliko sati pred operaciju ne sme da jede, a problem je bio u tome što su joj operaciju stalno pomerali, iz dana u dan, imajući u vidu da nije bila hitan slučaj. Svaki put kada bi tražila hranu, zdravstveno osoblje bi je odbijalo, jer će "sutra biti operisana". Na to se žalila i svojoj kćerki telefonom.

Tako je došla u stanje potpune dehidratacije u koje je zapala u noći između 28. i 29. avgusta. Pala je u komu i prebačena je na reanimaciju posle čega je ubrzo preminula. Sud je pokrenuo istragu da se utvrde tačni razlozi njene smrti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)