UKRAJINCIMA PRETI SMRZAVANJE: Pitanje je koliko će biti potrebno vremena da se sistem pokrene nakon potpunog nestanka struje

Novosti online

06. 11. 2022. u 17:32

KIJEV može biti evakuisan ukoliko ne bude moguće da se operativno obnovi energetska infrastruktura Ukrajine, izjavio je izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK Dmitrij Saharuk.

УКРАЈИНЦИМА ПРЕТИ СМРЗАВАЊЕ: Питање је колико ће бити потребно времена да се систем покрене након потпуног нестанка струје

Foto: Tanjug AP

On je istakao da je moguće potpuno ili delimično isključenje struje u Kijevu i Kijevskoj oblasti u slučaju novih napada na energetsku infrastrukturu. Ukoliko ne bude pronađen rezervni izvor napajanja i ukoliko se temperatura vazduha spusti ispod nule, to će biti povod za delimičnu evakuaciju, dodao je Saharuk.

 -Pitanje je koliko će biti potrebno vremena da se sistem pokrene nakon potpunog nestanka struje. Ako se sistem pokrene automatski i ukoliko bude postojao izvor napajanja koji će omogućiti da se priključi Kijev, onda je to pitanje sati dok se sistem ne pokrene- precizira on.

Međutim, kako dodaje, ako budu morale da se popravljaju trafostanice ili vodovi, onda se tu ne radi o satima, i u tom slučaju „situacija je gora“.

 -Posebno ako temperatura napolju bude u minusu, tu je onda u pitanju i grejanje. U tom slučaju, ako ne bude moguće da se ponovo uključi struja, odnosno ako ne bude moguće da se sistem uključi zbog nedostatka izvora napajanja (za šta je potrebno mnogo sati, a napolju je hladno), u tom slučaju se mogu pokrenuti pitanja evakuacije jednog dela stanovništva-  rekao je direktor najveće energetske kompanije u Ukrajini za televiziju „Rada“.

Američki list „Njujork tajms“ ranije je objavio da su u Kijevu počele pripreme za „potpunu evakuaciju“ stanovnika ukrajinske prestonice.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)