RAT U UKRAJINI: Veliko upozorenje Vitalija Klička

Novosti online

06. 11. 2022. u 07:22 >> 22:21

U TOKU je 256. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Велико упозорење Виталија Кличка

Foto: Instagram/ukrainian_army

U Hersonu je počelo da se obnavlja napajanje

Snabdevanje električnom energijom i vodom u Hersonu i nekim delovima regiona nastavljeno je nakon isključenja zbog terorističkog napada na dalekovode, rekao je za RIA Novosti predstavnik Hersonoblenerga.

Prema njegovim rečima, pre svega stručnjaci Hersonoblenerga rade na obnavljanju vodovoda i kanalizacije, u tu svrhu pumpe se ponovo priključuju na druge izvore električne energije. Predstavnik kompanije je precizirao da oštećeni dalekovod još nije obnovljen, sada Herson koristi sopstvenu proizvodnju električne energije.

Teroristički napad na dalekovod Berislav-Kahovka prijavile su ranije danas hitne službe i vlasti u regionu.

Ukrajinska vojska neprestano raketira Herson i Novu Kahovku . Posebno često se udari na Antonovskom mostu, koji povezuje obale Dnjepra. Osim toga, ove nedelje su Oružane snage Ukrajine pokušale da granatiraju morsku luku, odakle su stanovnici evakuisani, ali su ovaj napad odbile snage PVO.

Kako je sredinom oktobra izjavio komandant ruske združene grupe snaga u zoni specijalne operacije, general armije Sergej Surovikin , obaveštajni podaci ukazuju na mogućnost masovnog raketnog napada na branu hidroelektrane Kahovskaja. On je situaciju u regionalnoj prestonici nazvao opasnom za njene stanovnike.

Vlasti Hersona organizovale su uklanjanje civilnog stanovništva na levu obalu Dnjepra. Prema rečima vd guvernera Vladimira Salda , planirano je preseljenje do 70.000 ljudi.

Zelenski: Rusija trpi velike gubitke u oblasti Donjecka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija trpi velike gubitke u kontinuiranim "žestokim" napadima na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti.

Zelenski je u video-obraćanju naveo i da Rusija priprema nove napade na ukrajinsku energetsku infrastruktur - preneo je Rojters.

Šolc razgovarao sa Bajdenom o poseti Kini i Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je danas telefonom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a u fokusu je bila njegova nedavna poseta Kini, kao i situacija u Ukrajini.

Šolc je američkog predsednika informisao o toku i rezultatima njegove posete Pekingu, preneo je zamenik portparola nemačke vlade Volfgang Bihner.

- Šolc i Bajden su pozdravili jasnu izjavu kineskog predsednika Si Đinpinga, koji se izjasnio protiv upotrebe nuklearnog oružja - navodi Bihner.

U vezi sa ratom u Ukrajini osudili su nastavak ruskog granatiranja civilne infrastrukture, posebno energetskih postrojenja u Ukrajini.

Razgovarali su, dodao je, i o ruskim pretnjama i ''neosnovanim optužbama'' Moskve da bi Ukrajina mogla da upotrebi „prljave bombe“.

Šolc i Bajden su istakli odlučnost da dalje podržavaju Ukrajinu.

 

Veliko upozorenje Vitalija Klička

Ukrajina mora biti spremna za svaki razvoj događaja tokom sukoba sa Rusijom, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

- Moramo biti spremni za različite scenarije, iako očekujemo da se najgore neće dogoditi - napisao je on u svom telegram kanalu.

Kličko je pozvao Ukrajince da štede struju. Istovremeno je pojasnio da su počele pripreme za zimu. Generatori i topovi za grejanje su nabavljeni na Zapadu.

Kancelarija Zelenskog nazvala je situaciju sa strujom u Kijevu teškom

Situacija sa snabdevanjem električnom energijom u Kijevu je teška, rekao je Kiril Timošenko , zamenik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog .

Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na Romana Tkačuka , direktora opštinskog odeljenja za bezbednost kijevske gradske uprave , izvestio da su kijevske vlasti počele da planiraju potpunu evakuaciju stanovnika grada u slučaju potpunog nestanka struje. Kasnije je pojasnio da u ovom trenutku nema razloga da se govori o evakuaciji iz Kijeva, situacija je pod kontrolom.

Dmitrij Saharuk, izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK , rekao je da bi pitanje delimične evakuacije iz Kijeva moglo da se pojavi u slučaju mraza i nemogućnosti da se pravovremeno obnovi napajanje.

- Danas je situacija sa snabdevanjem električnom energijom potrošača u glavnom gradu teška. Možda to sada oseća svaki stanovnik Kijeva. Ali, što je najvažnije, privremena isključenja pomažu energentima da stabilizuju energetski sistem“, napisala je Timošenkova u njegov Telegram kanal.

U subotu je NPC Ukrenergo izvestio da su Kijev i sedam regiona Ukrajine bili prinuđeni da pređu sa isključivanja po satu na hitno isključenje zbog velikih obima potrošnje električne energije.

Ruske trupe drže liniju odbrane u Hersonskoj oblasti - zamenik guvernera

Ruske snage drže liniju odbrane u Hersonskoj oblasti, uprkos pokušajima Ukrajine da je probije, izjavio je u nedelju Kiril Stremousov, zamenik guvernera regiona.

- Situacija u Hersonskoj oblasti je nepromenjena. Uprkos stalnim pokušajima nacista da probiju liniju odbrane, naše trupe je drže -  napisao je on na svom Telegram kanalu.

Foto: Tviter/@666_mancer

 

Zelenski u razgovoru sa Lajen: "Uočena je važnost nastavka inicijative za žito za svetsku bezbednost hrane"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o makrofinansijskoj pomoći Ukrajini i novim sankcijama Iranu.

- Uočena je važnost nastavka inicijative za žito za svetsku bezbednost hrane - napisao je Zelenski na Tviteru, preneo je Rojters.

On je naveo da je tokom razgovora bilo reči i o uvođenju novih sankcija Iranu, koji, kako kaže, podržava agresiju.

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck i još tri naselja za pola sata

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Jakovlevku, Mineralne i Staromihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici za pola sata, ispalivši ukupno 16 granata kalibra 152 i 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima.

- Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine ) u pravcu: 15.32 (poklapa se sa moskovskim vremenom – prim. aut.) – naselje Avdiivka – naselje Jakovlevka: ispaljene su tri granate kalibra 152 mm. 15.43 - naselje Orlivka - grad Donjeck (Kijevski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara... 16.00 - naselje Krasnogorovka - grad Donjeck ( Kirovski okrug ): četiri granate sa ispaljeno je kalibra 152 milimetra“, saopštilo je odeljenje na svom Telegram kanalu.

Pored toga, u 15.20 ukrajinski vojnici su ispalili tri granate kalibra 152 mm na selo Staromihajlovka. Odeljenje je u 15.34 snimilo granatiranje naselja Mineralni, na njega su ukrajinske trupe ispalile i tri granate kalibra 152 mm.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO . Sjedinjene Američke Države su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike . Takođe, kijevske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim artiljerijskim oruđem PzH 2000, poljskim samohodnim topovima Krab i francuskim samohodnim topovima CAESAR sa granatama ovog kalibra - prenela je RIA.

Kiril: Rusija suočena sa opasnostima koji prete njenom postojanju

Opasnosti današnjeg vremena prete Rusiji uništenjem, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

On je, posle osvećenja glavnog hrama Ruske nacionalne garde u Balašihi, rekao da je Rusija suočena sa opasnostima koje dovode u pitanje njeno postojanje.

Prema rečima Kirila, moćne strane sile postavile su sebi za cilj da oslabe i Ukrajinu i Belorusiju i Rusiju.

Foto: Tanjug

 
 
Hersonoblenerg: Nema struje u svim okruzima Hersona

U svim okruzima Hersona došlo je do nestanka električne enregije, saopštila je pres služba Hersonoblenerga.

"Nema struje u celom gradu. Čekamo informaciju šta se dogodilo", rekao je predstavnik kompanije za RIA Novosti.

Ukrajinska vojska neprestano raketira Herson i Novu Kahovku. Posebno česti su udari na Antonovskom mostu, koji povezuje obale Dnjepra.

Teroristički napad u Hersonu

Usled terorističkog napada na dalekovod, Herson i još devet naselja u ovom regionu ostalo je bez struje, saopštio je novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

- U terorističkom napadu na auto-putu Berislav-Kahovka oštećena su tri armirano-betonska stuba visokonaponskih dalekovoda. Bez struje je ostalo više od 10 naselja u regionu. Ekipa hitnih službi radi na otklanjanju posledica terorističkog napada - rekao je on.

Prema njegovim rečima, jedno od naselja koje je ostalo bez struje je oblasni centar – grad Herson.

Rusija nije protiv stvaranja zaštitne zone oko Zaporoške nuklearke

Rusija se nikada nije protivila stvaranju zaštitne zone oko Zaporoške nuklearke, od septembra vodi konstruktivne konsultacije sa IAEA na ovu temu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

„Rusija nikada nije bila protiv inicijative gospodina (direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela) Grosija u vezi sa zonom nuklearne bezbednosti i zaštitne oko Zaporoške nuklearne elektrane. Od septembra održavamo konstruktivne konsultacije sa IAEA za izradu odgovarajućih praktičnih sporazuma“, napisao je Uljanov na Tviteru, napominjući brojne „fejkove u javnom prostoru“ na ovu temu.

Ministarstvo odbrane Rusije: U Krasnom Limanu ubijeno do 40 stranih plaćenika

Oružane snage Rusije sprečile su pokušaj ukrajinskih snaga da napadnu ruske položaje u Harkovskoj oblasti, saopštio je na redovnom brifingu portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ukrajinske snage dva puta su napadale položaje ruskih trupa u Hersonskoj oblasti. Napadi su odbijeni, protivnik je potisnut na prvobitne položaje, a ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, dodaje se u saopštenju.

On je dodao da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu i položaje ruskih snaga u Luganskoj Narodnoj Republici.

Ruska sredstva za protivvazdušnu odbranu su u protekla 24 časa u Hersonskoj oblasti presrela osam ukrajinskih raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“ i „Oljha“, jednu protivradarsku raketu „Harm“, a oborila su i jednu balističku raketu „Točka U“.

U Hersonskoj oblasti su, takođe, pomoću dronova-samoubica uništena dva samohodna artiljerijska oruđa ukrajinskih snaga.

U Donjeckoj Narodnoj Republici ruske snage uništile su 120 raketa američkog višecevnog raketnog sistema „Himars“ i 250 raketa ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema „Smerč“.

Ruske snage takođe su uništile komandno mesto 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR.

U oblasti Krasnog Limana ruske snage sprečile su pokušaj ofanzive ukrajinskih formacija. Protivnik je izgubio više od 250 vojnika. Osim toga, uništeno je do sto pripadnika neonacističkih formacija i oko 40 stranih plaćenika iz SAD, Velike Britanije i Poljske. U borbi je uništeno i deset oklopnih vozila.

Konašenkov je istakao da Kijev nastavlja sa provokacijama u cilju stvaranja tehnogene katastrofe na Zaporoškoj nuklearki.

Takođe je naveo da su Oružane snage Ukrajine ispalile 15 granata velikog kalibra na Energodar i njegovu okolinu. U protivudaru je uništena ukrajinska haubica „Msta B“.

U Kupjanskom pravcu uništeno je do 200 ukrajinskih vojnika.

U južno-donjeckom pravcu dejstvima ruske artiljerije i jurišnih grupa poražene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ubijeno je do 70 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, borbeno vozilo pešadije, četiri kamioneta i dve haubice M777 američke proizvodnje.

U okolini grada Zaporožje uništeno je skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Osim toga, u oblasti naselja Krasnoarmejsk u DNR, kao rezultat napada na skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine uništeno je 120 raketa američkog višecevnog bacača raketa „Himars“, 250 raketa za višecevni raketni sistem „Smerč“ i dva transportna vozila.

PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 16 bespilotnih letelica u Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 331 avion, 169 helikoptera, 2.452 bespilotne letelice, 386 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.398 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 883 borbena vozila višecevnih raketnih sistema, 3.560 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 7.086 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Brana Kahovske hidroelektrane ostećena u napadu UKR snaga

Brana Kahovske hidroelektrane oštećena je u napadu ukrajinskih snaga raketama HIMARS, izjavio je predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti, čije je pripajanje proglasila Rusija.

Ispaljeno je šest projektila, od kojih su pet oborile jedinice PVO, dok je jedan pogodio i oštetio branu, navodi RIA Novosti.

Komandant ruskih snaga u Ukrajini general Sergej Surovikin izjavio je polovinom oktobra da obaveštajni podaci ukazuju na mogućnost masovnog raketnog napada na branu Kahovske hidroelektrane.

Vlasti Hersonske oblasti organizovale su evakuaciju civilnog stanovništva na levu obalu Dnjepra, navodeći da bi uništavanje hidroelektrane dovelo do humanitarne katastrofe.

Ukrajinske snage granatirale Kahovsku hidroelektranu

Ukrajinska vojska granatirala je Kahovsku hidroelektranu, ispalivši na njenu teritoriju šest raketa iz američkih višecevnih sistema HIMARS.

Jedna raketa pogodila je prolaz za brodove na brani, ima materijalne štete, saopštile su hitne službe.

Takođe, kako javljaju mediji ukrajinska vojska gomila oklopnu tehniku i tenkove u Hersonskoj oblasti, saopštio je predstavnik lokalne administracije Kiril Stremousov.

Ukrajina ispalia 114 raketa

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 114 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Himars“ i „Grad“, kao i tenkova i topovskog artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađana su područja pet naselja DNR. U napadu su ranjena četiri civila, a oštećeno je 11 zgrada i tri infrastrukturna objekta.

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništeno je samohodno artiljerijsko oruđe 2S1 „Gvozdika“, haubica „2A65“, višecevni bacač raketa „Grad“, tri tenka (dva T-72B i T-64BV), 11 jedinica oklopne i automobilske tehnike i pet ukrajinskih bespilotnih letelica. Ubijeno je do 40 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Vojnici DNR se vratili iz zarobljeništva

Petnaest vojnika iz DNR koji su se vratili iz ukrajinskog zarobljeništva stiglo je u grad Amvrosijevka, gde su ih dočekale porodice. Još četiri pripadnika snaga DNR nalaze se u bolnici, saopštila je ombudsman DNR za ljudska prava Darja Morozova.

- Iz formata 107 za 107 uspeli smo da oslobodimo 19 vojnika iz DNR. Od njih je 15 sada ovde, četiri su ostala u bolnici… Sada će momci otići na lekarski pregled, nakon čega će biti poslati na rehabilitaciju - rekla je Morozova.

Na dočeku boraca bio je i v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

Ministarstvo odbrane Rusije je 3. novembra saopštilo da se iz ukrajinskog zarobljeništva vratilo 107 ruskih vojnika, koji su bili u životnoj opasnosti.

"Vagnerovci" vode žestoke borbe za južno predgrađe Artjomovska

Borci grupe „Vagner“ vode žestoke borbe za južno predgrađe Artjomovska, Opitno, (DNR) konačno potisnuvši ukrajinske trupe iz sela Ivangrad, udaljenog kilometar od gradskih četvrti, javlja dopisnik Sputnjika.

- Ispred je Ivangrad, on je naš. Sada ćemo čistiti Opitno. Severnije već ulazimo u Bahmut (Artjomovsk) - rekao je agenciji jedan od pripadnika jedinice.

Prema njegovim rečima, kijevske trupe neprestano pucaju na njih iz minobacača i teške artiljerije. Reljef okoline je takav da ukrajinskim tenkovima omogućava unakrsnu vatru sa južne periferije Artjomovska i Opitnog na Ivangrad, koji se nalazi u niziji.

Sagovornik agencije je primetio da neprijatelj gotovo ne vodi borbu streljačkim oružjem, shvatajući da nema superiornost u iskustvu i obuci.

Uprkos stalnom granatiranju Ivangrada, grupa "Vagner" uspela je da se učvrsti, izdrži granatiranja i odbije brojne kontranapade ukrajinskih pešadijskih jedinica. Kijevske trupe su pokušale da napadnu grad iz predgrađa Opitnog preko reke Bahmutke, ali su pretrpele neuspeh.

Stremousov: Ukrajinske snage spremaju novu ofanzivu na Herson

Ukrajinske snage spremaju se za novu ofanzivu na Hersonsku oblast, dovlačeći trupe na liniju fronta, saopštio je danas zamenik šefa administracije ovog regiona Kiril Stremousov.

Tokom noći nastavljeno je granatiranje samogproglašenih DNR i LNR.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je ovog jutra u nekoliko oblasti Ukrajine, javili su lokalni mediji a preneo Sputnjik.

Kako se navodi, uzbuna je objavljena u Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima DNR i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

U međuvremenu, na severu Zaporoške oblasti stvaraju se utvrđena područja u vezi sa mogućim pokušajem ukrajinskih trupa da pokrenu ofanzivu, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je dodao da ukrajinske snage jačaju i liniju odbrane.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti mogle bi da narede ofanzivu do 8. novembra, pokušavajući da prikažu snimke granatiranja i početak ofanzive kao, kako je rekao Rogov, svoj uspeh na vreme za američke izbore za Kongres koji se održavaju u utorak.

Američki list: Kijev se priprema za potpunu evakuaciju stanovništva

Američki list „Njujork tajms“ piše da su u Kijevu počele pripreme za „potpunu evakuaciju“ stanovnika ukrajinske prestonice.

„Zvaničnici u glavnom gradu Ukrajine govore da su počeli da planiraju nekada nezamislivu mogućnost: potpuni nestanak struje koji će zahtevati evakuaciju oko tri miliona stanovnika grada“, tvrdi list.

U pokušaju da spreči potpuni nestanak struje, ukrajinska nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je u subotu da će nastaviti sa restrikcijama struje u sedam regiona, navodi list.

„Možemo da izgubimo naš sistem za elektrosnabdevanje“, rekao je za „Njujork tajms“ direktor odeljenja za bezbednost kijevske gradske uprave Roman Tkačuk.

Prema informacijama lista, kijevski zvaničnici biće obavešteni 12 časova pre nego što sistem prestane da radi. Tkačuk navodi da, ako do toga dođe „počećemo da obaveštavamo ljude i tražimo od njih da odu“.

Zelenski: Formiraćemo flotu pomorskih dronova

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da namerava da formira flotu pomorskih dronova, kao i da se priprema platforma za prikupljanje sredstava.

- Sledeće nedelje pokrenućemo još jedan fond za prikupljanje sredstava da bismo akumulirali sredstva za flotu pomorskih dronova.

Zelenski tvrdi da su ovi dronovi potrebni Kijevu za zaštitu voda zemlje.

Vašington pozvao Kijev da pokaže da je otvoren za pregovore s Moskvom

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži preko privatnih kanala od ukrajinskih vlasti da pokažu da su otvorene za dijalog s Rusijom, piše Vašington post pozivajući se na izvore upoznate s tokom razgovora.

„Bajdenova administracija preko privatnih kanala poziva ukrajinske lidere da pokažu da su otvoreni za pregovore s Rusijom i da preispitaju zvaničnu odluku o odbijanju da učestvuju u mirovnim pregovorima ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin ne bude smenjen“, navodi list.

Sagovornici lista su naveli da američki činovnici ne postavljaju zadatak ukrajinskim vlastima da sednu za pregovarački sto, nego da sačuvaju podršku drugih zemalja koje se suočavaju sa strahovanjima svojih birača da će sukob trajati godinama.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o nemogućnosti pregovora predstavnika Kijeva s Vladimirom Putinom.

Krajem oktobra predsednik Rusije je rekao da je Moskva spremna za pregovore s Kijevom, ali da su ukrajinske vlasti odlučile da ga prekinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Kijev odbio da pregovara s Moskvom po nalogu Vašingtona.

Kijev ostaje bez vode i grejanja?

Kijev bi mogao da ostane bez struje, vode i grejanja, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko, prenosi ukrajinski portal „Strana“.

On je istakao da grad čini sve da do toga ne dođe, kao i da su već pripremljene zalihe goriva, agregata, hrane i vode, a napravljeni su i grejni punktovi.

Uništeni vatreni položaji ukrajinskih snaga

Artiljerci Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije uništili su zatvorene vatrene položaje ukrajinskih snaga na jednom od pravaca u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik komandant artiljerijske jedinice.

Prema njegovim rečima, svakodnevno artiljerijske jedinice Južnog vojnog okruga vode protivbaterijsku borbu protiv neprijatelja, uništavajući, između ostalog, naoružanje i vojnu tehniku koja se u Ukrajinu doprema iz inostranstva.

- Ovoga puta su jedinice artiljerijskih topova ‘Msta B’ Južnog vojnog okruga uništile zatvorene vatrene položaje artiljerije Oružanih snaga Ukrajine - dodao je on.

Zaporoška oblast: Kijev sprema ofanzivu

Na severu Zaporoške oblasti stvaraju se utvrđena područja u vezi sa mogućim pokušajem ukrajinskih trupa da pokrenu ofanzivu, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je dodao da ukrajinske snage jačaju i liniju odbrane.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti mogle bi da narede ofanzivu do 8. novembra, pokušavajući da prikažu snimke granatiranja i početak ofanzive za svoj uspeh na vreme za američke izbore za Kongres koji se održavaju u utorak.

Zelenski: Preko 800.000 tona zitarica izvezeno prosle nedelje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je 28 brodova koji nose preko 800.000 tona žitarica napustilo ukrajinske luke prošle nedelje.

Zelenski je u video poruci objavljenoj na društvenoj mreži Telegram naveo da su ti brodovi krenuli iz luka Odesa, Černomorsk i Južni i da prevoze hranu u Egipat, Libiju, Maroko, Alžir, Oman, Tursku, Kinu i Etiopiju.

Rusija je u prošle nedelje prvo objavila da suspenduje učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, zbog „ukrajinskih napada na Crnomorsku flotu,“ ali je kasnije najavila da će produžiti učešće do isteka sporazuma, 19. novembra.

Rusija, Ukrajina, Turska, Ujedinjene nacije potpisali su 22. jula u Istanbulu na 120 dana sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica. Izvoz je bio obustavljen nakon što je u februaru počeo ruski napad na Ukrajinu.

Foto: EPA

 
Ukrajinske trupe gađaju Alčevsk koristeći rakete HIMARS

Ukrainske snage granatirale su grad Alčevsk u regionu Luganska koristeći višecevni raketni bacač HIMARS.

- Zabeleženo je granatiranje sa strane oružanih formacija Ukrajine: 01:35 na Alčevsk, uz upotrebu MLRS-a HIMARS (3 projektila) - saopštila je misija LPR. u izjavi na Telegramu.

Nema informacija o šteti ili žrtvama.
Upozorenja o vazdušnim napadima u Ukrajini

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u subotu kasno uveče u nekoliko ukrajinskih regiona, prenosi ukrajinski novinski portal.

Upozorenja o vazdušnim napadima bila su na snazi u ukrajinskim regionima Harkov, Čerkasi, Poltava, Dnjepropetrovsk, kao i u delovima Zaporoške i Donjecke oblasti pod kontrolom Ukrajine nešto posle ponoći.

U petak kasno uveče oglasile su se sirene za vazdušni napad u ukrajinskim regionima Ternopolj, Hmeljnicki, Harkov, Nikolajev, Čerkasi, Poltava, Dnjepropetrovsk, kao i deo Hersona koji kontroliše Ukrajina.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (5)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju