NEMAČKA SE SUPROSTAVLJA AMERICI: Šolcov razgovor sa Kinom snažna poruka Berlina protiv uticaja SAD

Novosti online

02. 11. 2022. u 16:32

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Kinu ove nedelje. To je njegovo prvo putovanje u tu azijsku zemlju, usred rastućih tenzija između Pekinga i Zapada. Ali odluka o putu i ​​tajming iza njega nisu slučajnost. Šolc namerno šalje poruku SAD da Nemačka neće zatvoriti vrata Kini, dok Vašington pokušava da natera zemlje da stanu na stranu

НЕМАЧКА СЕ СУПРОСТАВЉА АМЕРИЦИ: Шолцов разговор са Кином снажна порука Берлина против утицаја САД

Foto: Tanjug

U stvari, čak je dao eksplicitno upozorenje protiv „razdvajanja“, nečega za šta se SAD takođe zalažu, kao što se vidi sa njihovim agresivnim sankcijama u vezi sa poluprovodnicima prošlog meseca. Ali ima još toga. Nemačka je takođe odobrila kineski vlasnički udeo u ključnoj luci, kao i preuzimanje kompanije za proizvodnju poluprovodnika. Sve je to deo te iste poruke.

Nemačka ima najotvoreniju i najentuzijastičniju politiku prema Kini u Evropi, ili barem jeste. Jačanje veza sa Pekingom bilo je ključni fokus za vladu Angele Merkel, koja je videla Kinu kao svoje najveće i najunosnije izvozno tržište za automobilske i inženjerske proizvode.

Ali SAD su to uvek zamerale. SAD žele da politički dominiraju Evropom, uključujući Nemačku.Stoga su SAD već dugo besnele protiv otvorene nemačke spoljne politike prema Moskvi i Pekingu. 

Troškovi krstaškog pohoda koji predvode Amerikanci protiv Rusije i Kine su previsoki za Nemačku i njenu ekonomiju sa oskudnim resursima i izvozom. Nemačka se suočava sa obogaćujućim nivoima inflacije, njen trgovinski suficit je zbrisan porastom troškova energije koji je uništio proizvodnju, a što je još gore je da je cela ova situacija bila u korist Amerike. Ovo je izazvalo retke kritike od strane francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je zapravo rekao da SAD koriste sukob za eksploataciju Evrope.

Ovo je navelo Nemačku da zaštiti svoje spoljnopolitičke opcije i ponovo potvrdi „ stratešku autonomiju “ od SAD. SAD su uložile značajne napore pokušavajući da sabotiraju odnose Kine i EU, čineći ovo hrabrim činom u Šolcovo ime. Iako će imati podršku Francuske, koja je obično ujedinjena sa Nemačkom po pitanju spoljne politike, biće borba da se dobije čitava Evropska unija. SAD su stekle gvozdenu vlast nad mnogim zemljama EU, sa izuzetkom Mađarske. Ovo je omogućilo SAD da iskoriste male zemlje, kao što je Litvanija, da zabiju klinove u odnosima Kine i EU, što onemogućava da se EU kolektivno angažuje sa Kinom na pozitivan način.

Jedna poruka je inače jasna: evropske zemlje treba da budu u stanju da krenu svojim putem, a SAD nemaju pravo da zahtevaju njihovu apsolutnu saglasnost i poslušnost u pogledu sopstvenih spoljnopolitičkih ciljeva. Posleratni prosperitet Nemačke je izgrađen na tome što je velika sila koja teži otvorenosti i stabilnim vezama sa drugim zemljama, uključujući geopolitičke rivale. U međuvremenu, Bajdenova administracija je grubo nametnula svoju volju Evropi. Ovaj Šolcov potez je rani pokazatelj da Berlin nije spreman da bude marioneta Vašingtona u svakom pogledu po cenu sopstvenog blagostanja - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave