ŠOLC "NESPOSOBAN" DA VODI DRŽAVU: Nova anketa pokazla rejting nemačkog kancelara

Novosti online

31. 10. 2022. u 18:34

OKO 55 odsto Nemaca veruje da kancelar nije dorastao izazovima sa kojima se nacija suočava, pokazuje novo istraživanje

ШОЛЦ НЕСПОСОБАН ДА ВОДИ ДРЖАВУ: Нова анкета показла рејтинг немачког канцелара

Foto: Tanjug

Većina Nemaca smatra da je Olaf Šolc „pretrpan“ svojim dužnostima kancelara, pokazalo je istraživanje državne agencije za ispitivanje javnog mnjenja INSA. Više od polovine ispitanika – 55 odsto – veruje da nije spreman da se nosi sa izazovima sa kojima se nacija suočava, objavio je u ponedeljak tabloid Bild, koji je naručio anketu.

U kontekstu ukrajinskog sukoba i energetske krize, 24% Nemaca smatra da Šolc nije dorastao izazovu da vodi vladu, dok se 31% takođe „radije slaže” sa takvom ocenom. Manjina od 37% veruje da je Šolc u stanju da efikasno vodi naciju kroz trenutne poteškoće.

Kada bi Nemci mogli direktno da glasaju za kancelara, samo 27 odsto bi izabralo Šolca, pokazalo je istraživanje. Međutim, Fridrih Merc, lider najveće opozicione stranke – Hrišćansko-demokratske unije (CDU) – dobio bi još manju podršku, sa samo 15 odsto Nemaca koji bi bili spremni da glasaju za njega. Skoro polovina ispitanika ne bi izabrala nijednog od ova dva kandidata.

Druga anketa INSA sprovedena još u septembru takođe je pokazala nizak nivo podrške kancelarki. U to vreme, skoro 50% Nemaca je reklo da nije sposoban za funkciju. Ostali ministri u vladi takođe su pokazali nizak rejting. Ministarka odbrane Kristin Lambreht bila je najlošija u to vreme, sa nivoom javne podrške od 18%.

Nalazi dolaze u trenutku kada se Nemačka bori sa nestašicom energije, delom izazvanom težnjom EU da odustane od izvoza ruske energije kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Kriza je podigla cene nafte i gasa, a sada se Nemačka suočava sa onim što Bild opisuje kao potencijalno „hladnu zimu“, sa ljudima koji se savetuju da štede energiju smanjenjem nivoa grejanja u svojim domovima.

Vojna pomoć Ukrajini je takođe sporna tema za nemačku vladu. Šolcov kabinet su više puta kritikovali i Kijev i kancelarkini koalicioni partneri zbog toga što navodno ne čini dovoljno da pomogne Ukrajini i nerado je snabdevao težim oružjem kao što su tenkovi Leopard 1.

Neke nemačke poznate ličnosti i intelektualci pozvali su vladu da u potpunosti prestane da šalje oružje Ukrajini, upozoravajući na rizike od eskalacije i produžavanja patnji onih koji su zahvaćeni sukobom - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a