POLJSKA UDVOSTRUČUJE BROJ VOJNIKA: Biće jedna od najjačih u NATO

P. Z. S. / ria.ru

25. 10. 2022. u 17:35

BROJ poljske vojske porastao je na 160 hiljada, rekao je zamenik ministra nacionalne odbrane Republike Vojceh Skurkijevič, obraćajući se poslanicima Sejma.

ПОЉСКА УДВОСТРУЧУЈЕ БРОЈ ВОЈНИКА: Биће једна од најјачих у НАТО

Foto tviter 18 Dywizja Zmechanizowana @Zelazna_Dywizja

Prema informacijama s početka ove godine, poljska vojska se sastojala od oko 111,5 hiljada profesionalnih vojnika i 32 hiljade vojnika Teritorijalne odbrane. Nedavno usvojeni Zakon o nacionalnoj odbrani predviđa da će poljska vojska biti povećana na 250.000 profesionalnih vojnika i 50.000 vojnika teritorijalne odbrane.

-Pokušavamo da povećamo, i to je zapisano u našim strateškim dokumentima, jačinu poljske vojske na 300.000. To je, naravno, perspektiva 2035. godine, ali mi se dosledno povećavamo (veličina vojske – prim. ), rekao je Skurkievič, a prenosi agencija PAP.

On je pojasnio da ako se trenutno „potpuno približi broju vojnika Poljske vojske, onda u ovom trenutku imamo oko 160.000 vojnika različitih oblika službe“. Zamenik ministra je pojasnio da je reč o profesionalnim vojnicima, vojnicima Teritorijalne odbrane, dobrovoljnog služenja vojnog roka, kao i studentima vojnih univerziteta.

Po njegovom mišljenju, to garantuje bezbednost Poljske. „Niko se neće usuditi da napadne zemlju koja ima dobro opremljenu, jaku i brojnu vojsku“, rekao je Skurkevič.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)