KINA PORUČILA AMERICI: Protivimo se zastarelom hladnoratovskom mentalitetu

Novosti online

14. 10. 2022. u 22:50

PORTPAROLKA kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning optužila je u četvrtak administraciju američkog predsednika da se drži „zastarelog hladnoratovskog mentaliteta” umesto da teži „ korisnoj saradnji” sa Pekingom.

КИНА ПОРУЧИЛА АМЕРИЦИ: Противимо се застарелом хладноратовском менталитету

Foto: Profimedia/Ilustracija

Govoreći o novoj američkoj nacionalnoj strategiji na redovnom brifingu za štampu, Mao je rekla da njena zemlja ne vidi nikakvu korist „ u bilo kakvoj retorici ili činu koji podgreva geografski sukob ili veliku konkurenciju moći“.

- Protivimo se zastarelom hladnoratovskom mentalitetu i načinu razmišljanja nulte sume - naglasila je ona, misleći na način na koji je Kina opisana u novoj američkoj strategiji.

Prema dokumentu koji je Bela kuća objavila u sredu, Vašington vidi Peking kao „jedinog konkurenta koji ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak“.

Odgovarajući na ovu tvrdnju, Mao je primetila da se „razvoj Kine u osnovi odnosi na sreću ljudi i podmlađivanje nacije“. SAD, tvrdila je, treba da slede principe međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i „saradnje u kojoj svi dobijaju“, posebno sada, kada „svet prolazi kroz promene koje nisu viđene u jednom veku“.

BONUS VIDEO - ROĐENDANSKO IZDANjE NOVOSTI: U nedelju, 16. oktobra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)