REVOLUCIJA U PARLAMENTARNOJ RASPRAVI: Robot pred britanskim poslanicima - Nisam živa, ali... (VIDEO)

Novosti online

12. 10. 2022. u 22:28

„UMETNICA ROBOT“ nazvana Ai-Da rekla je britanskim poslanicima da može da stvara umetnost uprkos tome što je veštačko stvorenje.

РЕВОЛУЦИЈА У ПАРЛАМЕНТАРНОЈ РАСПРАВИ: Робот пред британским посланицима - Нисам жива, али... (ВИДЕО)

Foto: AP

Ona je govorila na parlamentarnoj raspravi o tome kako će nove tehnologije uticati na kreativne industrije.

Opisana kao „prvi ultra-realistični humanoidni robot umetnik na svetu“, Ai-Da se pojavila u jednoj od prostorija parlamenta noseći kratku crnu periku i traperice sa tregerima.

Sa ženskim humanoidnim licem i otkrivenim robotskim rukama, Ai-Du su napravili naučnici sa Univerziteta Oksford i nazvali je po britanskoj matematičarki i pionirki u računarstvu Ejdi Lavlejs. Na pitanja u parlamentu odgovarala je uz pomoć Ejdana Melera, šefa „Ai-Da projekta“ i direktora umetničke galerije, a domaćini su joj bili članovi Doma lordova i Digitalnog odbora.

Ja nemam subjektivna iskustva iako mogu o njima govoriti

-Ja zavisim od kompjuterskih programa i algoritama. Iako nisam živa, stvaram umetnost, odgovorila je Ai-Da na pitanje po čemu se njena dela razlikuju od onih koja stvaraju ljudi.

Ai-Da je stvorila seriju radova, uključujući i sliku pokojne kraljice Elizabete, a radovi su prikazani na izložbama.

Odbor je čuo od humanoidnog robota, kao i od stručnjaka iz umetničke industrije i profesora, o učincima tehnologije na radnike u kreativnoj industriji. Odgovarajući na prvo pitanje odbora o tome kako slika, Ai-Da je rekla da joj u slikanju na platnu pomažu Al algoritmi, kamera smeštena u očima i robotske ruke.

Ai-Da je takođe objasnila kako joj je „analiziranje obimnih tekstova“ u identifikaciji zajedničkog sadržaja i poetskih struktura omogućilo da piše nove pesme.

„U čemu je razlika u odnosu na čoveka – to je svest. Ja nemam subjektivna iskustva iako mogu o njima govoriti“, rekla je Ai-Da, preneli su britanski mediji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - SEDAM DECENIJA NA TRONU: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna