NATO PRETI ATOMSKIM ODGOVOROM: Dvodnevni sastanak ministara odbrane Severnoatlantskog saveza u Briselu

G. ČVOROVIĆ - Od stalnog dopisnika Brisel

13. 10. 2022. u 08:05

VIDELI smo spekulacije o upotrebi nuklearnog oružja malog dometa u Ukrajini i jasno smo stavili do znanja Moskvi da će ovo imati ozbiljne posledice po Rusiju.

НАТО ПРЕТИ АТОМСКИМ ОДГОВОРОМ: Дводневни састанак министара одбране Северноатлантског савеза у Бриселу

Foto AP

Rekao je ovo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO u Briselu. Visoki zvaničnik NATO je upozorio da bi bilo kakva upotreba nuklearnog oružja Moskve imala "posledice bez presedana" po Rusiju i "gotovo sigurno izazvalo fizički odgovor mnogih saveznika, a potencijalno i samog NATO".

- Nismo videli nikakve promene u nuklearnoj poziciji Rusije, ali ćemo ostati na oprezu, pratićemo pažljivo sve zbog nuklearnih pretnji, nuklearne retorike. Skrivene pretnje Rusije su opasne i bezobzirne - poručio je Stoltenberg.

Slanje što više protivvazdušnih odbrambenih sistema Ukrajini glavna je tema sastanka NATO, pa je Stoltenberg izjavio da pozdravlja to što članice obezbeđuju sisteme protivvazdušne odbrane za Ukrajinu. Poručio je da su potrebni različiti tipovi oružja koji bi pomogli u odbrani Ukrajine od ruskih napada.

Dodao je i da očekuje da će "režim predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka prestati da bude saučesnik" u sukobu. Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, koji učestvuje na sastanku ministara odbrane NATO, kaže da očekuje nove isporuke PVO sistema.

Foto AP

SAD su najavile slanje novih protivvazdušnih sistema Kijevu, Nemačka je već poslala "Iris-T", ali je problem u tome što ni saveznici ne raspolažu baš neograničenim količinama ovakvih oruđa, pa je pitanje koliko su spremni da se sami odreknu onoga što je i njima preko potrebno.

Istovremeno sa ministrima odbrane, juče se u sedištu NATO u Briselu okupila i Kontakt grupa za Ukrajinu kojom predsedavaju SAD, s ciljem da se razmotri trenutni razvoj stanja na frontu i sagledaju urgentne potrebe Kijeva. Američki ministar odbrane Lojd Ostin pohvalio je vojne napretke Ukrajine i rekao da su promenili dinamiku rata, dodavši da su "bezbednosna pomoć, obuka i napori za održavanje Kontakt grupe bili od vitalnog značaja".

Saopšteno je i da je NATO udvostručio prisustvo u Baltičkom i Severnom moru, u cilju zaštite gasovoda "Severni tok" 1 i 2, koji su bili mete sabotaža. Šefica evropske izvršne vlasti Ursula fon der Lajen je nedavno istakla da će upravo od NATO, zemlje članice tražiti da im obezbedi energetsku sigurnost. Ova zaštita podrazumeva trideset plovila i avionske patrole, kao i podršku podmornica.

Istovremeno, traje i diplomatska "ofanziva". Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evorpske komisije Ursula fon der Lajen obratili su se juče na konferenciji ambasadora EU, koja okuplja 147 predstavnika širom sveta, i gde su, bez iznenađenja, pružili bezuslovnu podršku Ukrajini. Takođe, juče je u Pragu održan i sastanak resornih ministara koji se ticao energetske krize, u situaciji kada ne postoji saglasnost oko uvođenja maksimalne cene za ruske energente.

FINSKA OSIGURALA POMOĆ

Finska je osigurala pomoć svojih partnera iz NATO u slučaju direktne pretnje i pre zvaničnog pridruživanja Alijansi, izjavio je finski ministar inostranih poslova Peka Havisto. Havisto je istakao da su baltičke zemlje podigle nivo bezbednosti posle incidenata na gasovodima "Severni tok" 1 i 2.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)