NEVIDLJIVA RUSKA "BALALAJKA": Ukrajinski PVO ima velike probleme sa ruskim dronom-samoubicom "Geranj-2"

B. V.

13. 10. 2022. u 09:00

UKRAJINSKA PVO nikako ne može ovih dana da spreči napade ruskih dronova-samoubica koji su već porušili mnogo važnih objekata.

НЕВИДЉИВА РУСКА БАЛАЛАЈКА: Украјински ПВО има велике проблеме са руским дроном-самоубицом Герањ-2

Foto: Promo

U osveti ruskog predsednika Vladimira Putina za teroristički napad na Krimski most jednu od glavnih uloga imaju dronovi-kamikaze "geranj-2" kojima se gađaju energetski objekti i skladišta ukrajinske vojske. Tim "pticama" ukrajinska PVO dosad nije mogla ništa jer ih na radarima ne primećuje zbog malih dimenzija, a oni lete na visini do četiri hiljade metara i kad dođu do cilja strmoglave se u njega.

Novinari su ga nazvali "moped" jer koristi malolitražni, jeftini motor, a oni euforičniji Putinova "balalajka". Službeni naziv "geranj" je ime cveta koji kod nas zovu smrdljevak, ili geranija.

Ukrajinci su najpre pravili glavobolje Rusima koristeći turske dronove "bajraktar TB-2", zatim su dobili od Amerikanaca protivtenkovske rakete "dževeline", a posle višecevne bacače "hajmars" koji imaju satelitsko navođenje na cilj. Sve to oružje je dosta skupo, a ruski "geranj" je jeftina letelica, a vrlo efikasna. "Geranj-2" je sličan iranskom "šahidu-136", dronovima koje je Rusija kupila od Irana, jer ih nije mogla brzo proizvesti u velikim količinama.

Foto: Promo

"Geranj-2" je napravljen od obične plastike, ne koristi skupu optiku i lasere, a nema ni točkove za sletanje. Pokreće ga malolitražni motor, kakve koriste skuteri i mopedi, pa mu je brzina samo 180 kilometara na sat. Dug je tri metra, a raspon krila mu je dva metra, pa je na radaru sličan ptici. Američki špijunski avioni "avaks" takve letelice uopšte ne vide i ne mogu da prenesu informaciju Ukrajincima. Kad postane vidljiv već je kasno, jer je u padu na ciljani objekt.

Daleko skuplji turski "bajraktar", koji Ukrajinci koriste, ima domet do 150 kilometara a "geranj-2", u zavisnosti od težine eksploziva koji nosi, može da preleti od 1.000 do 2.500 kilometara. Uzgred, "bajraktar-TB2" košta dva miliona dolara. "Geranj-2" na prilično velikoj udaljenosti može da nosi 50 kilograma eksploziva, što je dovoljno da uništi bilo koji slabo zaštićeni objekt.

Važno je i da "geranj-2" može da napada "u roju", tako što se sa kamiona pusti pet dronova i na taj način se probija PVO zaštićenih objekata. Ukrajinci su se žalili da su im ti dronovi uništili veći broj tenkova i oklopnih vozila, kao i haubice M-777, koje su dobili od Amerikanaca. Tim dronovima-samoubicama pogođen je štab ukrajinske grupe "jug" u Odesi i drugi važni objekti.

Zbog uspešnih akcija, pojedini ruski sajtovi pevaju "Cvetaj, cvetaj geranijo".

BONUS VIDEO: 

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!