PUTIN: KO OGRANIČI CENU NAFTE NEĆE DOBIJATI RUSKE ENERGENTE: Moskva raketama i dronovima oštetila oko trećine elektroinfrastrukture Ukrajine

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

13. 10. 2022. u 07:05

RUSIJA neće prodavati energente zemljama koje budu ograničile cene nafte, izjavio je predsednik Vladimir Putin na forumu "Ruske energetske nedelje".

ПУТИН: КО ОГРАНИЧИ ЦЕНУ НАФТЕ НЕЋЕ ДОБИЈАТИ РУСКЕ ЕНЕРГЕНТЕ: Москва ракетама и дроновима оштетила око трећине електроинфраструктуре Украјине

Foto AP

On je na forumu na kome lideri i predstavnici najvećih svetskih energetskih kompanija, kao i vodeći eksperti u industriji, razgovaraju o budućnosti ruske naftne i energetske industrije i međunarodnoj saradnji i razvoju, objasnio da Rusija neće raditi protiv zdravog razuma i za svoj račun obezbeđivati tuđe blagostanje. Ko ograniči cene nafte, neće dobijati ruske energente, bio je kategoričan Putin.

On je rekao da je Rusija uvek bila pouzdan partner i ispunjavala svoje obaveze i po tome se razlikuje od zapadnih zemalja koje su odbijale da ispunjavaju svoje obaveze od ranije potpisanih ugovora. EU je uvela "plafon" ceni nafte koji bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra.

Predsednik Rusije je najavio da će gasovodi "Severni tok" biti popravljeni ako njihova dalja eksploatacija bude rentabilna.

- Popraviti gasovode na dnu Baltika je moguće, ali to ima smisla samo ako njihova dalja eksploatacija ekonomski bude opravdana - naglasio je Putin.

Putin je ponovio da su teroristički napadi na gasovode "Severni tok" 1 i 2 preduzeti da naruše energetsku stabilnost Evrope i da su to akti međunarodnog terorizma. Ocenio je da oni koji žele da prekinu veze između Evrope i Rusije stoje iza sabotaža na "Severnom toku". Ruski predsednik smatra da možda SAD pokušavaju da primoraju Evropu da kupi američki tečni prirodni gas.

- U svetu vlada ekonomska kriza i Rusija je spremna da isporuči dodatnu količinu energenata tokom zime, a na Evropi je da preduzme dalje poteze - rekao je Putin, napomenuvši da je jedan krak "Severnog toka" 2 bezbedan.

Istovremeno, ruske krstareće rakete i dronovi i juče su gađali vojne i energetske ciljeve. Ministar energetike Ukrajine German Galumko izjavio je da je samo u prva dva dana raketiranja oštećeno oko 30 odsto ukrajinske energetske infrastrukture. Galuško je priznao da do sada Rusi nisu gađali termoelektrane.

Foto AP

Većina građana Ukrajine je svesna da se radi o Putinovoj osveti za diverziju na Krimskom mostu koju je organizovala ukrajinska vojna obaveštajna služba. Čak i u razgovoru sa zapadnim reporterima ukrajinski građani kažu da su očekivali da će posle diverzije na Krimskom mostu Putin žestoko odgovoriti.

Interesantno je da su glavni ukrajinski propagandisti iz okruženja predsednika Vladimira Zelenskog u subotu euforično govorili da Putin nema čime da odgovori, jer su potrošene rakete "kalibar" kojima se gađalo sa distance, sa brodova u Crnom i Kaspijskom moru.

Pošto je generalni sekretar NATO Stoltenberg izjavio juče da će se od sada u Ukrajinu slati više PVO sistema kako bi se mogli braniti od udara iz vazduha, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznik je saopštio da je iz Nemačke već dovezena PVO sistem "Iris-t", a navodno će uskoro dobiti i dalekometne američke sisteme NASAMS dometa do 300 kilometara.

Osim elektrana, Rusi su gađali železničke čvorove, kako Ukrajinci ne bi mogli da dovoze municiju i novo naoružanje na jugoistočni front. Na severu Ukrajine u Sumskoj oblasti posle udara dronova nestalo je struje. Slično je bilo i u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Interesantno je da američki listovi pišu kako su u Vašingtonu upozoravali Kijev da su nedopustive terorističke akcije. Ukrajinske službe su pojačale terorističku aktivnost na teritoriji Rusije.

U gradu Brjansku, federalna služba bezbednosti RF je uhapsila čoveka koji je hteo da aktivira bombu na velikom automobilskom terminalu. Ruska policija je uhapsila u Moskovskoj oblasti agenta ukrajinskih službi koji je iz Estonije dovezao dva kompleksa "igla" kojima je nameravao da počini diverzantsku akciju.

Foto AP

MEDVEDEV: NATO PRIZNAO DA JE U RATU

Bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, a sada potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije, kazao je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavom da bi pobeda Rusije u Ukrajini značila poraz tog vojnog bloka priznao da oni učestvuju u tom ratu. Medvedev je ironično rekao da je pošteni Norvežanin na kraju priznao da je NATO učesnik u ratu u Ukrajini. Kremlj je saopštio da je retorika zapadnih lidera o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja štetna i provokativna, a da je izjava Stoltenberga o Ukrajini, priznanje da se Alijansa bori na ukrajinskoj strani.

UHAPŠENI

Ruska policija je uhapsila zbog diverzije na Krimskom mostu petoro građana Rusije i troje građana Ukrajine i Jermenije. Utvrđeno je da je diverziju organizovala ukrajinska vojna obaveštajna služba kojom rukovodi general Kiril Budanov. Akciju je koordinisao saradnik ukrajinske vojne obaveštajne službe koji se predstavljao lažnim imenom Ivan Ivanovič.

"GASNI HAB" U TURSKOJ

Putin je naglasio da bi Rusija mogla da premesti izgubljeni obim tranzita preko "Severnih tokova" u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg "gasnog haba" u Turskoj radi snabdevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani ruski partneri.

- Izgubljeni obim tranzita preko "Severnih tokova", koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri - najavio je Putin, i zaključio da je takva odluka ekonomski izvodljiva i podrazumeva značajno veći nivo bezbednosti.

- Obnavljanje rada gasovoda "Severni tok 1" i "Severni tok 2" je dugotrajan proces koji bi mogao da traje i godinama, pa je prenos kapaciteta na crnomorski pravac ideja koja je sada aktueln - rekao je izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

Foto AP

EVROPA KAO U SREDNjEM VEKU

Kako je rekao predsednik Putin, Rusija nije kriva što Evropljani, kao u srednjem veku, prave zalihu drva za zimu. "Osiguravaćemo stabilnost na tržištu. Rusija će rasporediti svoj gas na svetskim tržištima, za to postoje "Snaga Sibira", "Turski tok" i "Plavi tok", poručio je ruski predsednik. Rast cena energenata nije povezan sa specijalnom operacijom ruske vojske u Donbasu, već je za to kriva pogrešna politika samog Zapada u sferi energetike.

GENERAL ARMAGEDON ZA TEŠKE ZADATKE

Mada je tek imenovan za komandanta grupe vojske koja sprovodi specijalnu operaciju u Ukrajini, generala armije Sergeja Surovikina na Zapadu su novinari prozvali Armagedon, po mitskom poslednjem boju sila dobra i zla u vreme kraja sveta. Prvog dana rada na novoj dužnosti napunio je 56 godina, a Putin se odlučio za njega zbog njegovog bogatog iskustva.

Foto AP

Iako je tenkista, imenovan je za komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga 2017. godine, zbog iskustva u drugim rodovima vojske, pa je znao da odlično koordinira zajedničko delovanje onih na nebu i jedinica na zemlji. Sigurno mu ne manjka hrabrosti, što potvrđuju i najveća odlikovanja.

Ratovao je u Siriji 2019, a donedavno je u Ukrajini komandovao južnim frontom. Rođen je u Novosibirsku, sve vojne škole završio je sa odličnim ocenama. Kasnije se dokazao kao starešina u Tamanskoj diviziji. Surovikin je bio na službi 1995. godine u Tadžikistanu gde je trebalo braniti granicu od napada iz Avganistana. Tamo su ga ljudi zavoleli, jer je sa svojim vojnicima za vreme poplava spasio 34 deteta i 55 starijih ljudi. Ratovao je u Čečeniji za vreme kontraterorističke operacije. Otvoreno je poručivao da će za svakog poginulog vojnika uništiti trojicu terorista.

Već 2008. godine je bio načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba u vreme rata u Gruziji. Kasnije je stvarao vojnu infrastrukturu na Kurilskim ostrvima na Dalekom istoku, kao i na Arktiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić