GRETA TUNBERG: Gašenje nemačkih nuklearki je greška

Tanjug

11. 10. 2022. u 23:28

ŠVEDSKA klimatska aktivistkinja Greta Tunberg izjavila je da će gašenje nemačkih nuklearnih elektrana biti greška ako to znači da će ta zemlja morati da sagoreva više uglja.

ГРЕТА ТУНБЕРГ: Гашење немачких нуклеарки је грешка

Foto: Melissa Renwick/The Canadian Press via AP

Nemačka vlada trenutno razmatra da li da ove godine pristupi planiranom postupnom ukidanju nuklearnih elektrana, uprkos energetskoj krizi koja je eskalirala zbog rata u Ukrajini.

Tunberg, koja je skrenula pažnju svetske javnosti svojim protestima ispred švedskog parlamenta 2018, rekla je nemačkom javnom servisu ARD da je „veoma loša ideja fokusirati se na ugalj“.

Ona je u intervjuu, koji će biti emitovan sutra, navela da je u Nemačkoj postojala intenzivna debata po tom pitanju, preneo je AP.

Na pitanje da li bi za planetu bilo bolje da u Nemačkoj nastave sa radom tri preostale nuklearne elektrane, Tunberg je odgovorila da je greška zatvoriti ih ako već postoje, pa se fokusirati na ugalj.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek, član stranke Zelenih, sugerisao je da bi dve elektrane mogle da rade do aprila, ali je dodao da se protivi da rade duže iz bezbednosnih razloga.

Habek je odobrio ponovno aktiviranje nekoliko termoelektrana na ugalj i naftu kako bi se obezbedilo snabdevanje energijom nakon odluke Rusije da smanji isporuke prirodnog gasa Evropi.

Aktivisti za zaštitu životne sredine upozoravaju da Nemačka rizikuje neispunjavanje svojih ekoloških ciljeva sagorevanjem veće količine fosilnih goriva, navodi AP.

BONUS VIDEO - NOVI BEOGRAD – SURČIN: Više od 300 radnika sa 220 mašina radi na projektu od 58 miliona evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!