RAT U UKRAJINI: Veliko američko obećanje Kijevu posle ruskih raketnih napada (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 10. 2022. u 06:59 >> 23:41

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 229. dan. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je juče da ruske vlasti ne sumnjaju da je eksplozija na Krimskom mostu teroristički napad.

РАТ У УКРАЈИНИ: Велико америчко обећање Кијеву после руских ракетних напада (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nebenzja: Cinizam Zapada u UN

Specijalna sednica Generalne skupštine UN sazvana je da namerno promoviše antiruski narativ, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja, govoreći na posebnoj sednici posvećenoj ukrajinskoj krizi.

Prema njegovim rečima, „nikada u istoriji svetske organizacije nije bilo takvih razmera cinizma, konfrontacije i izuzetno opasne polarizacije kao sada“, preneo je Sputnjik.

- To je posebno evidentno na ovoj sednici, čija politizacija proizilazi iz činjenice da je posebno stvorena kako bi promovisala narativ usmeren protiv jedne države - Ruske Federacije - ocenio je Nebenzja.

On je dodao da je Rusija uložila oštar protest u vezi sa kršenjima u odlučivanju o proceduri glasanja u Generalnoj skupštini UN o američkoj rezoluciji kojom se Moskva osuđuje za održavanje referenduma na oslobođenim teritorijama.

Stalni predstavnik Rusije pri UN nazvao je nečuvenom prevarom glasanje Generalne skupštine o javnom glasanju o zapadnoj rezoluciji koja ne priznaje referendume.

- Ovo je manipulacija bez presedana koja podriva autoritet Generalne skupštine i UN u celini. Naravno, pod ovim uslovima, nismo glasali. Izražavamo snažan protest protiv nedopustivog kršenja redosleda sastanka - dodao je ruski diplomata.

On je istakao da ruskoj delegaciji nije data reč.

- A hteli smo, pre svega, da kažemo da se nismo bunili protiv odluke predsedavajućeg. Pitanje je bilo drugačije: mi nismo dali predlog koji je Albanija osporila, tako ste vi, gospodine predsedavajući, lišili Rusiju, delegaciju autora predloga, mogućnosti da ga normalno predstavi i objasni njegovu logiku. Umesto toga, to su umesto nas uradili naši protivnici - istakao je Nebenzja.

On je dodao da Severnoatlantska alijansa već odavno kuje planove da pobedi ili oslabi Rusiju i za tu svrhu je odabrala Ukrajinu.

- NATO-u, sa kojim smo se zapravo suočili u Ukrajini, isključivo je potrebna eskalacija sukoba kao korak ka svetom planu koji je godinama negovan i pripreman: pobediti ili barem oslabiti Rusiju - konstatovao je Nebenzja.

Nebenzja je dodao da Rusija poštuje izbor stanovnika samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti i poziva članove Generalne skupštine UN da učine isto.

- Od čijih ruku su zapravo ginuli i ginu civili na jugu i istoku Ukrajine dobro zna stanovništvo Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti. Odatle nedvosmislen izbor u korist budućnosti sa Rusijom, koju nameravamo da poštujemo i pozivamo da ga i vi poštujete - rekao je on.

Bajden obećao Zelenskom PVO sisteme

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je danas ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da će Vašington obezbediti Ukrajini napredne PVO sisteme nakon ruskog razornog raketnog napada, saopštila je Bela kuća.

Zelenski sa Bajdenom o PVO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o protivvazdušnoj odbrani nakon serije ruskih raketnih napada.

- Trenutno je ovo prioritet broj 1 u našoj odbrambenoj saradnji - istakao je Zelenski.

Belorusija upozorila Ukrajinu da ne provocira

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin izjavio je da su planovi beloruske vojske defanzivne prirode, ali da će u slučaju agresije na zemlju odgovor biti trenutan i oštar.

- Naši planovi su odbrambeni. U slučaju da nas napadnu. Ako bar jedan metar beloruske zemlje bude podvrgnut agresiji. Kako je rekao glavnokomandujući (predsednik Belorusije), odgovor će biti trenutan i oštar. Zato još jednom upozoravamo na provokacije. Vi ne želite rat sa nama – ne želimo ga ni mi - rekao je ministar.

On je takođe upozorio Ukrajinu i zemlje EU susede Belorusije da ako ne budu preduzimali pogrešne korake, neće biti ni rata.

Oglasio se Pentagon

Predstavnici ministarstava odbrane SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije razgovarali su o podršci Ukrajine pred predstojeći sastanak ministara odbrane NATO-a, saopštio je Pentagon.

- Oni su naglasili značaj jedinstva i uverili u nepokolebljivoj podršci ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - navodi se u saopštenju.

Predstavnici su takođe razgovarali o situaciji na Bliskom istoku, u Africi i Indopacifičkom regionu.

Putin ugasio svetlo

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da je snabdevanje električnom energijom prekinuto skoro u celoj zemlji i da su planirana hitna isključenja u četiri oblasti, uključujući Kijevskoj.

- Desetine raketa pogodile su objekte energetske infrastrukture u 11 oblasti i Kijevu. Snabdevanje električnom energijom je prekidu u gotovo celoj zemlji. U osam regiona postoje problemi sa vodosnabdevanjem... Raspored havarijskih isključenja uveden je u Kijevu, Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj i Žitomirskoj oblasti -  napisao je Šmigalj na svom Telegram kanalu.

Prema podacima Nacionalne policije Ukrajine, u napadu je oštećeno 29 kritičnih infrastrukturnih objekata.

Zaharova: Licemerni pozivi Vašingtona na pregovore

Pozivi Vašingtona da se pristupi mirovnim pregovorima o Ukrajini su licemerje, prokomentarisala je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavu portparola Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džona Kirbija.

- Tu nema ničega osim licemerja i loše maskiranog pokušaja da se nastavi sa ratovanjem kako bi nam se naneli ‘strateški porazi’ i to sve iza ovih lažnih poziva na mir - rekla je Zaharova.

Zaharova je podvukla da se pozivi Vašingtona na mir mogu čuti usred velikih isporuka naoružanja pronacističkom ukrajinskom režimu. Prema njenim rečima, što duže SAD podstiču subverzivne aktivnosti Kijeva, to će biti problematičnija potraga za diplomatskim putevima.

Ukrajina raspisala poternicu za generalom Surovikinom

Osim Medvedeva i Marije Zaharove, Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) raspisala je poternicu i za generalom Sergejom Surovikinom, komandantom ruske Združene grupe snaga u zoni specijalne vojne operacije.

U onlajn bazi podataka ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova prikazan je portret Surovikina u uniformi, a u propratnoj poruci se navodi da se Sergej Vladimirovič Surovikin traži pod optužbom da je počinio krivično delo predviđeno Krivičnim zakonom Ukrajine, član 110, deo 3, preneo je TAS S.

Napad na silose u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske trupe izvele su napad na silose u Zaporoškoj oblasti, jedna osoba je ranjena, saopštio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Dva silosa sa žitom našla su se pod vatrom ukrajinskih nacista. U toku je preciziranje količine izgorelog žita. Jedan od meštana je teško ranjen, ukazana mu je lekarska pomoć i trenutno je u stabilnom stanju - napisao je Rogov na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, napad na civilne objekte izveden je iz američkog višecevnog bacača raketa „Himars“.

Pušilin: Snage DNR napreduju u ugljedarskom i marjinskom pravcu

Uočava se izvesno napredovanje snaga Donjecke Narodne Republike u pravcu Ugljendara i Marjinska, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin na svom Telegramu.

- Što se tiče ugljedarskog pravca, veoma ozbiljno radi operativno-ratna taktička formacija ‘Kaskad’, momci zaista napreduju u teškim uslovima… Na ugljedarskom pravcu takođe radi i rudarska divizija. Što se tiče marjinskog pravca – vidimo određeno napredovanje - rekao je Pušilin.

Pušilin je dodao da „postoje određeni uspesi u pravcu Avdejevke. Krećemo se u pravcu Pervomajskog“.

- Sve u svemu, po današnjim događajima vidimo da se pristupi menjaju i to će se odraziti i na oslobađanje teritorije republike u celini - ocenio je on.

Ukrajina raspisala poternicu za Medvedevom i Zaharovom

Služba bezbednosti Ukrajine objavila je poternicu za zamenikom predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrijem Medvedevom, sledi iz baze podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Na sajtu ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova objavljena je informacija o Dmitriju Medvedevu koji se „krije od pretkrivične istrage“. Naveden je datum „nestanka“ – 1. mart 2022. godine. On se tereti po članu 110 Krivičnog zakonika Ukrajine o povredi teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

Služba bezbednosti Ukrajine takođe je objavila poternicu za portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

Foto: Profimedia

- Metode SBU sve više podsećaju na ISIS i Al-Kaidu. Nije ni čudo - osnovni uzroci pojave ovih struktura su isti - komentariše Zaharova na Telegramu.

S tim u vezi, direktor istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je da se pokrene krivični postupak nakon nezakonito izdatih poternica.

- Očigledno je da su odluke SBU donete po izmišljenim osnovama i u suprotnosti su sa zakonom - istakli su u Istražnom komitetu.

Zelenski: Neprijatelj je oštetio našu energetsku infrastrukturu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je održao sastanak o obnavljanju komunikacija i snabdevanja električnom energijom u Ukrajini i pozvao na štednju struje.

- Sastanak o obnavljanju komunikacija i snabdevanja strujom. Neprijatelj je oštetio našu energetsku infrastrukturu, ali sada činimo sve što je potrebno da što pre obnovimo snabdevanje električnom energijom... Važno je da smanjimo potrošnju struje od 17 do 22 sata - nadovi se u saopštenju objavljenom na Telegramu Zelenskog.

Oglasio se Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden osudio je danas ruske raketne napade u Ukrajini, rekavši da su oni demonstrirali "potpunu brutalnost rata predsednika Rusije Vladimira Putina protiv ukrajinskog naroda".

Lavov ostao bez struje

Gotovo ceo Lavov je bez električne energije, kretanje tramvaja i trolejbusa je zaustavljeno, saopštio je zamenik gradonačelnika Andrej Moskalenko.

Cena pšenice porasla za 4,4 odsto

Cena pšenice na Čikaškoj berzi porasla je za 4,4 odsto nakon ruskih napada na ukrajinske objekte infrastrukture, svedoče podaci s tržišta.

Prema stanju u 15.12 po moskovskom vremenu, decembarski fjučers na Čikaškoj berzi raste za 4,4 odsto, odnosno do 9,18 dolara za bušel (27,216 kg).

U Kijevu se ponovo oglasile sirene za vazdušnu opasnost

- U Kijevu je ponovo objavljena vazdušna opasnost! Molimo sve da što pre odu u skloništa za civilnu zaštitu - saopštila je Kijevska gradska administracija na Telegram kanalu.

Kadirovljeva poruka Zelenskom

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov se obratio danas predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, nakon današnjih napada na ukrajinske gradove.

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev

- Zelenski se žali na napade na Kijev i druge gradove... A šta ste vi, naivni Zelenski, mislili? Vi možete, a drugi ne mogu? Drugim rečima, osam godina je bilo moguće bombardovati civile, uništavati infrastrukturu gradova u Lugansku i Donjecku, granatirati nuklearnu elektranu, dizati mostove u vazduh, pucati na važne objekte, ali kad ti dođe u glavu, odjednom je nemoguće?

Zelenski, upozorili smo te da Rusija još nije ni počela, pa prestani da se žališ. Bolje trči pre nego što te sve stigne. Beži, Zelenski, beži ne osvrćući se, na Zapad - napisao je čečenski lider na Telegramu.

Kadirov je na kraju saopštenja rekao da je sada "sto posto zadovoljan specijalnom vojnom operacijom".

Lambreht: "IRIS-T SLM" narednih dana u Ukrajini

Ruski raketni udari na ciljeve u Ukrajini pokazuju koliko je važno prebacivanje sistema PVO u Kijev, rekla je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

- Ruski napadi raketama i bespilotnim letelicama terorišu, pre svega, civilno stanovništvo - rekla je ona.

- U tom smislu, podržavamo Ukrajinu, posebno protivvazdušnim oružjem. U narednim danima, prvi od četiri najsavremenija sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM će biti u pripravnosti kako bi efikasno zaštitili stanovnici Ukrajine - rekla je Lambrehtova novinarima.

Dmitrij Medvedev o napadima

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je da je jutros odigrana prva epizoda, i da će "biti još".

On je takođe rekao da cilj budućih akcija Rusije treba da bude potpuna demontaža političkog režima Ukrajine.

Saopštenje MO Rusije - Svi ciljevi pogođeni

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su Oružane snage Rusije u ponedeljak izvele intezivne napade na objekte sistema vojne uprave, komunikacije i energetike Ukrajine i da je cilj visokopreciznih napada postignut.

- Oružane snage Rusije su danas izvele masovne napade visokopreciznim oružjem velikog dometa na objekte sistema vojne uprave, komunikacije i energetike Ukrajine. Cilj je postignut. Svi naznačeni objekti su pogođeni - rečeno je u Ministarstvu odbrane Rusije.

U okviru specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga, ruska avijacija je odbila napad ukrajinske vojske i plaćenika. Protivnik je, kako je navedeno, izgubio više od 60 vojnika, devet tenkova, 16 oklopnih borbenih vozila.

Ukrajinska vojska je u pravcu Krasnog Limana bez uspeha forsirala reku Žerebec, pokušaji da se preko nje postave prelazi su osujećeni, saopšteno je u Ministarstvu.

U pravcu Kupjanska protivnik je bez uspeha pokušao da izvede ofanzivu na naselja u Harkovskoj oblasti, svi napadi su odbijeni.

Lovci ruske avijacije su iznad Hersonske oblasti oborili ukrajinski avion MiG-29.

Udarima ruskih snaga pogođena su 52 artiljerijska ukrajinska odreda na vatrenim položajima.

- Uništeno je pet skladišta municije i raketno-artiljerijskog oružja u oblastima naselja Seversk, Avdejevka i Ševčenko u Donjeckoj Narodnoj Republici, Novoaleksandrovka u Zaporoškoj oblasti, Bereznegovato u Nikolajevskoj oblasti. Na području gradova Dnjepropetrovsk i Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti uništene su dve baze za skladištenje goriva za vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine - dodaje se u saopštenju.

Ukrajinci izneli detalje ruskog raketnog napada

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar saopštila je danas detalje ruskog raketnog napada na Ukrajinu, piše Kijev indipendent.

Ona je rekla da su Rusi ispalili više od 83 prijektila, kao i da su koristili 17 dronova kamikaza iranske proizvodnje "Šahed", koji su Rusi preimenovali "Geranj".

Ona kaže da su rakete ispaljene iz Kaspijskog mora i Nižnjeg Novgoroda, i da su pogođeni Kijev, Lavov, Priluki, Hmeljnicki, Dnjepar, Nižin, Žitomir i Harkov.

Putin se obratio na SB Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin informisao je članove Saveta bezbednosti Rusije o istrazi u vezi sa eksplozijom na Krimskom mostu. To je teroristički napad s ciljem da se uništi civilna infrastruktura, rekao je on.

Putin je dodao da "kijevski režim odavno koristi terorističke metode".

- To su ubistva javnih ličnosti, novinara, naučnika. I to kako u Ukrajini, tako i u Rusiji - rekao je on.

Foto: Tanjug

Ruski predsednik je optužio ukrajinske vlasti za "akte nuklearnog terorizma". 

- U slučaju daljih pokušaja organizovanja terorističkih napada na teritoriji Rusije odgovor će biti žestok i odgovarati nivou pretnji - poručio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Služba bezbednosti Ukrajine izvršila je tri teroristička napada na Kursku nuklearku.

- Ukrajina je pokušala da digne u vazduh "Turski tok" - rekao je na sednici ruski lider.

Putin je rekao i da je jutros visoko preciznim naoružanjem nanet snažan udarac objektima ukrajinske infrastrukture.

Kremlj o raketnim napadima

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, danas je komentarisao raketne napade na ukrajinske gradove.

- Sve se ovo dešava u okviru specijalne vojne operacije, a što se tiče ovih udara, onda, naravno, treba da sačekamo komentare Ministarstva odbrane i da uputimo pitanja konkretno Ministarstvu odbrane - rekao je Peskov novinarima.

Lukašenko o raspoređivanju vojne operativne grupe

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko izjavio je da će Belorusija i Rusija rasporediti zajedničku vojnu operativnu grupu kao odgovor na, kako je rekao, "zaoštravanje situacije na zapadnoj granici savezne države", izvestila je danas beloruska novinska agencija Belta.

Foto AP

Lukašenko je rekao da je formiranje grupe počelo pre dva dana i da NATO i niz evropskih zemalja razmatraju varijante moguće agresije protiv Belorusije.

Moldavija: Tri ruske rakete prošle kroz naš vazdusni prostor

Moldavija je danas saopštila da su tri krstareće rakete, koje je ispalila Rusija ka Ukrajini, prošle kroz moldavski vazdušni prostor i da je zbog toga ruski ambasador u Kišinjevu Oleg Vasnjecov pozvan na razgovor.

- Tri krstareće rakete lansirane ka Ukrajini ovog jutra iz ruskih brodova u Crnom moru, prošle su kroz vazdušni prostor Moldavije. Naložio sam da se pozove ruski ambasador da pruži objasnjenje - naveo je moldavski ministar spoljnih poslova Niku Popesku na Tviteru.

Pogođen Konzulat Nemačke u Kijevu

U novom teškom napadu na Kijev pogođeno je i odeljenje za izdavanje viza konzulata Nemačke u glavnom gradu Ukrajine.

Raniji šef Fondacije Bel u Kijevu Sergej Sumleni objavio je na tviteru fotografije o posledicama raketiranja zgrade i napisao poruku nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ministarki spoljnih poslova Analeni Berbok.

- Zgrada u kojoj se nalazila kancelarija za vize nemačke ambasade u Kijevu je pogođena danas. Da li ima nekih reakcija Olafa Šolca ili Berbok? Želite li poslati par Leopard tenkova da na licu mesta pogledate stanje? - napisao je on, prenosi dnevnik “Bild”.

Lukašenko upozoren na ukrajinski napad?

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da je Minsk nezvaničnim kanalima upozoren na moguće napade na njegovu zemlju sa teritorije Ukrajine i poručio je da će odgovor biti oštar.

On danas održava sastanak sa predstavnicima beloruske vojske.

- Juče smo nezvaničnim kanalima upozoreni na mogući napad na Belorusiju sa teritorije Ukrajine. Kako je rečeno: "Učinićemo tako da to bude Krimski most 2". Moj odgovor je jednostavan: saopštite predsedniku Ukrajine da će im Krimski most izgledati kao cveće ako prljavim rukama dotaknu bar jedan metar naše teritorije - piše Telegram kanal "Pul pervogo", blizak pres službi predsednika Belorusije.

Aksjonov: Izmenjen pristup specijalnoj vojnoj operaciji

Pristup specijalnoj vojnoj operaciji je izmenjen, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov.

Foto: Printskrin

- Od ovog jutra dobre vesti: pristup sprovođenju specijalne vojne operacije je izmenjen... Nadam se da sada tempo operacije neće biti usporavan - napisao je Aksjonov na svom Telegram kanalu.

Rakete pogodile i Odesu i Harkov

Ukrajinski Kijev indipendent piše da su napadnuti i Odesa i Harkov.

Gradska protivvazdušna odbrana je aktivirana, saopštilo je Gradsko veće Odese.

Rusi su sa tri rakete gađali Harkov. Kako pišu ukrajinski mediji, oštećena je energetska infrastruktura.

Bilans ruskog napada na Kijev

U ruskom napadu na Kijev poginulo je 8, a povređeno 24 osobe, piše Kijev indipendent

Kako piše ukrajinski medij, šest automobila je zapaljeno u raketnom napadu, dok je više od 15 oštećeno, saopštio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Rostislav Smirnov.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je vazdušnu uzbunu širom zemlje.

- Vazdušni napadi se nastavljaju širom Ukrajine. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu u ponedeljak.

Ranije je pres-sekretar Državne službe za vanredne situacije Ukrajine Svetlana Vodolaga izvestila o poginulima i ranjenim u eksplozijama u Kijevu.

Peking se oglasio nakon ruskih napada

Kina se nada da će skorije doći do deeskalacije ukrajinske krize, izjavila je na brifingu portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning, komentarišući saopštenja o eksplozijama u ukrajinskim gradovima.

Mao je dodala da se Kina nada da će sve strane dijalozima i pregovorima moći na odgovarajući način da reše svoje nesuglasice. Kina je spremna, istakla je, da nastavi sa konstruktivnom ulogom u deeskalaciji situacije.

Ona je takođe naglasila da Peking "održava interakciju sa svim stranama".

Pojačavaju se garnizoni u Kursku

Vojna jedinica i teritorijalni garnizon Kurske oblasti biće pojačani u cilju zaštite državne granice i suzbijanja granatiranja oblasti, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.

Finski grad traži ukidanje ruskog konzulata

Mina Arve, gradonačelnica grada Turku, jednog od najvećih na jugozapadnoj obali Finske, zatražila je od finskog Ministarstva inostranih poslova da zatvori ruski konzulat u tom gradu.

Ona je medijima obrazložila svoj stav time da zbog specijalne operacije u Ukrajini, stanovnici grada nisu zainteresovani za dobijanje turističkih viza za Rusiju, a Rusi u Finskoj mogu potražiti pomoć i u ruskoj ambasadi u Helsinkiju.

Raketni napadi širom Ukrajine

Najmanje pet eksplozija čulo se u centru Kijeva ujutru 10. oktobra.

- Nažalost, ima ranjenih i poginulih - rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Eksplozije su se čule i u Hmeljnickom, Žitomiru i Lavovu.

Novinar Bi-Bi-Sija potražio zaklon tokom uključenja

Novinar Bi-Bi-Sija, koji se iz Kijeva uključio u program, potražio je zaklon zbog eksplozija koje su danas odjeknule u centru ukrajinske prestonice.

Rusi gađali i Nikolajev

Rusija je tokom noći ispalila 10 raketa S-300 na Nikolajev, javio je na svom Telegram kanalu guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim.

Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava, napisao je Kim.

Iako je S-300 PVO sistem, moguće ih je koristiti i za napade na kopnene ciljeve.

Eksplozije i u Dnjepru

Nekoliko eksplozija izazvanih raketnim napadima prijavljeno je u Dnjepru, piše Kijev independent.

Eksplozije u Kijevu

Najmanje pet eksplozija čulo su se rano jutros nedaleko od centra Kijeva.

Kijev independent piše da se dim diže sa jedne tačke u centru grada.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je na Telegramu da je bilo više eksplozija i da su hitne službe na licu mesta.

On nije objavio više detalja.

Sputnjik: Dva ukrajinska oficira zarobljena u Hersonskoj oblasti

Dva oficira Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine su zarobljena u pravcu Andrejevke u Hersonskoj oblasti, saopštio je predstavni regionalne administracije Kiril Stremousov.

Kiril Stremousov/Foto: Tviter/@666_mancer

- Situacija u vezi s Hersonom u ovom momentu: ukrajinski nacisti su pokušali uz pomoć taktičkih grupa i podršku tenkova da prodru među naše odrede u pravcu Borozensko. Pružen im je otpor i povukli su se na prethodne položaje, izgubivši tri tenka i pet oklopnih borbenih vozila. U andrejevskom pravcu su zarobljena dva oficira Glavne obaveštajne uprave - napisao je Stremousov na svom Telegram kanalu, prenosi Sputnjik.

Podoljak: To je previše cinično, čak i za Rusiju

Optuživanje Ukrajine za terorizam nakon eksplozije na Krimskom mostu je "previše cinično čak i za Rusiju", rekao je savetnik ukrajnskog predsednika Mihail Podoljak.

- Nema sumnje. Ovo je akt terorizma koji ima za cilj uništavanje kritično važne civilne infrastrukture - rekao je Putin u nedelju u video snimku na Telegram kanalu Kremlja, preneo je Rojters

Mihail Podoljak/Foto: Jutjub/Novini.LIVE

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, otvoreno je odgovorio na reči ruskog lidera.

- Putin optužio Ukrajinu za terorizam? To zvuči previše cinično čak i za Rusiju - napisao je Podoljak na Tviteru.

Medvedev o odgovoru Rusije na napad na Krimski most

Rusija mora da odgovori na ukrajinski teroristički napad na Krimski most direktnim uništavanjem terorista, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev u pisanom intervjuu novinarki Nadani Fridrihson, prenosi TASS.

Foto: AP Photo / RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

- Odgovor Rusije na ovaj zločin može biti samo direktno uništavanje terorista. Kao što je to uobičajeno u svetu. To očekuju građani Rusije - rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, "naručilac i izvršilac zločina je propala država Ukrajina".

- Ovo je teroristički akt i sabotaža koju je izvršio zločinački kijevski režim. Nema sumnje i nije je ni bilo. Svi izveštaji i zaključci su doneti - naglasio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Napad ukrajinskog drona na ruski T-80

Ukrajinci granatirali Jasinovatu i Kijevski okrug Donjecka

Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovatu i Kijevski okrug Donjecka, ispalivši ukupno šest granata kalibra 155 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju, piše RIA Novosti.

Rogov: Ukrajinci vrše pripreme za napad na Zaporošku oblast

Vladimir Rogov, član Glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti, rekao je da su "kijevske vlasti počele ideološke i informativne pripreme za napad na Zaporošku oblast.

- Režim Zelenskog je započeo ideološke i informativne pripreme za ofanzivu na region Zaporožja. Pored dovlačenja trupa na liniju fronta, sada se masovno snimaju reklame za zapadne potrošače sa pričama o tome šta je region Zaporožja. To je učinjeno da bi izmolili još više oružja za svoje zločinačke planove - rekao je Rogov za RIA Novosti.

Rusi raketirali Zaporožje

Kao rezultat raketnog napada na centar Zaporožja, uništena je još jedna višespratna stambena zgrada, napisao je na Telegramu guverner Zaporoške oblasti Oleksandr Staruh, piše Kijev indipendent.

Staruh je rekao da ima žrtava, ali nije naveo tačan broj. Spasioci su već na mestu napada, rekao je guverner.

Danas sednica Saveta bezbednosti Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas sastanak sa članovima ruskog Saveta bezbednosti, rekao je za RIA Novosti portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ali nije precizirao da li će se na dnevnom redu naći eksplozija na Krimskom mostu.

- O temama ćemo odlučiti nakon što se predsednik bude izjasnio - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kada će biti sednica Saveta bezbednosti i da li će tema biti vanredno stanje na Krimskom mostu.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma saopštio je juče da je eksplodirao kamion na Krimskom mostu, kao i da se zapalilo sedam vagona cisterni sa gorivom u okviru voza koji je prolazio preko mosta.

Istražni komitet je saopštio da su u eksploziji kamiona poginule tri osobe.

Usled eksplozije došlo je do obrušavanja dva dela kolovoza na mostu, a saobraćaj na mostu je bio privremeno obustavljen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (38)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)