DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST: Ovogodišnja dobitnica je Francuskinja Ani Erno

Novosti online

06. 10. 2022. u 13:08

OVOGODIŠNJA dobitnica Nobelove nagrade za književnost je Francuskinja Ani Erno.

ДОДЕЉЕНА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА КЊИЖЕВНОСТ: Овогодишња добитница је Францускиња Aни Ерно

Foto Tanjug

Kako je obrazloženo, nagrada je ove godine dodeljena Ani Erno zbog hrabrosti i oštrine kojom otkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja.

Iako je dobitnik nagrade bio nepredvidiv, jedan od glavnih favorita bio je Salman Ruždi, pisac rođen u Indiji, koji je veliki zagovornik slobode govora. Ruždi je proveo godine skrivajući se nakon što su iranski klerikalni vladari pozvali na njegovu smrt, zbog romana "Satanski stihovi" iz 1988. godine. Pisac je u avustu teško povređen nakon što je izboden na festivalu u NJujorku.

Favoriti ove godine bili su i: kenijski pisac Ngugi Va Tiongo, Haruki Murakami iz Japana, Jon Fose iz Norveške, Jamajka Kinkejd iz Antigve.

Prošlogodišnja nagrada pripala je piscu Abdulrazaku Gurnau, rođenom u Tanzaniji, čiji romani istražuju uticaj migracije na pojedince i društva.

Nedelja objavljivanja Nobelove nagrade počela je u ponedeljak švedskim naučnikom Svanteom Pebom koji je primio nagradu za medicinu za otkrivanje tajni neandertalske DNK koja je pružila ključni uvid u naš imuni sistem.

Nagradu dodeljuje Švedska akademija nauka, a dobitniku sledi i novčani iznos od nešto više od 1.000.000 evra.

BONUS VIDEO:

BOND, DŽEJMS BOND: Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)