"SAMI ĆEMO SE POBRINUTI ZA SEBE": Erdogan prkosi Sjedinjenim Državama zbog isporuke borbenih aviona

Novosti online

20. 09. 2022. u 08:32

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan otkrio je da njegova zemlja ne zavisi od borbenih aviona F-16 iz Sjedinjenih Država.

САМИ ЋЕМО СЕ ПОБРИНУТИ ЗА СЕБЕ: Ердоган пркоси Сједињеним Државама због испоруке борбених авиона

Foto: EPA

Turska je ranije obaveštena od strane SAD o isključenju iz programa za nabavku naprednih aviona F-35 zbog kupovine ruskih sistema PVO S-400 od strane Ankare.


Nakon što je otkazan zajednički sporazum o borbenom avionu F-35 sa Turskom, Amerika ga je potpisala sa sedam preostalih partnera - Velikom Britanijom, Italijom, Holandijom, Australijom, Danskom, Kanadom i Norveškom.

Erdogan je potom otkrio da su SAD pozvale Ankaru ponudivši im druge lovce, ali F-16 četvrte generacije. To pitanje treba da bude dogovoreno u američkom Kongresu - Stejt department lobira za to, ubeđujući kongresmene da je dogovor u interesu Vašingtona.

- Razgovarali smo sa republikancima i dobili smo njihovu podršku. Ali ako ne možemo da izvučemo rezultate iz Sjedinjenih Država o F-16, šta ćemo da radimo? Naravno, mi ćemo se sami pobrinuti za sebe - rekao je Erdogan u intervjuu za "PBS", a prenosi "Almayaden".


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024