DA LI ĆE TURSKA POSTATI ČLAN ŠOS-a? Čavušoglu otkrio da li je doneta odluka

Novosti online

14. 09. 2022. u 17:01

TURSKA nije donela odluku u vezi sa članstvom u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i Ankara nije dobila takav predlog, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

ДА ЛИ ЋЕ ТУРСКА ПОСТАТИ ЧЛАН ШОС-а? Чавушоглу открио да ли је донета одлука

Foto: Tanjug AP

- Imamo status partnera u dijalogu u okviru Šangajske organizacije za saradnju. Kao i Azerbejdžan. Među turkijskim državama ima onih koje su članice i koje nisu članice organizacije. Pozvani smo (na samit u Samarkandu u četvrtak) kao specijalni gost u okviru tog statusa. Rezultat toga je razvijanje saradnje s tim regionom. Odluka o članstvu nije doneta. Poziva nema, tako da ne bih da komentarišem pretpostavke - rekao je Čavušoglu novinarima.

Šangajska organizacija za saradnju osnovana je 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu, u septembru 2021. godine, pokrenuta je procedura prijema Irana u organizaciju, kao i procedura dodeljivanja statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za prijem u organizaciju kao njena punopravna članica.

Samit ŠOS-a u Samarkandu održava se 15. i 16. septembra.

Ove godine na samitu neće učestvovati delegacija Avganistana, rekao je koordinator ŠOS-a iz Uzbekistana Rahmatula Nurimtebov, objasnivši da je organizacija privremeno prekinula kontakt s tom zemljom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati