SNAŽNA PORUKA ŠALENBERGA: Austrija će reći jasno „ne“ sankcijama protiv Rusije

Novosti online

22. 09. 2022. u 14:44

AUSTRIJA će reći jasno „ne“ predlozima za gasne sankcije protiv Ruske Federacije, već usvojeni paketi sankcija EU su sveobuhvatni i možda će zahtevati pojašnjenje, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

СНАЖНА ПОРУКА ШАЛЕНБЕРГА: Аустрија ће рећи јасно „не“ санкцијама против Русије

Foto: Piksabej

 - Rekao sam i ranije da o tome treba da razgovaramo na odgovarajući način, odnosno iza zatvorenih vrata, ali da – već smo usvojili šest velikih paketa sankcija, a sada možemo da razmišljamo o "zatvaranju rupa“, pojašnjenja. Ali dalji koraci, pre svega u energetskom sektoru, po pitanju gasa – biće jasno „ne“ Austrije. Već usvojeni paketi su sveobuhvatni - rekao je ministar u intervjuu za Televizijski kanal ORF, odgovarajući na pitanje da li se stav Beča promenio u pogledu mogućeg jačanja sankcija Rusiji. Prema ministrovim rečima, potrebno je obezbediti da „mi sami ne budemo uvučeni u rat -  pa je taktika EU prema Rusiji „do sada bila ispravna, treba je i dalje slediti“.

Evropska komisija priprema nove sankcije Rusiji i o ovom predlogu bi mogla da razgovara sa stalnim predstavnicima zemalja EU u petak, javio je ranije Politiko, pozivajući se na evropske diplomate. 

Dan ranije, šef diplomatije EU Žozep Borelj zapretio je Rusiji novim sankcijama u slučaju referenduma u ​​LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblastima.

Javna veća DNR i LNR apelovala su u ponedeljak na šefove republika Denisa Pušilina i Leonida Pasečnika sa inicijativom da se hitno održi referendum o pridruživanju Ruskoj Federaciji. Žalbu trenutno razmatraju šefovi DNR i LNR. 

U utorak se sa istim predlogom šefu regiona obratio javni savet Hersonske oblasti. Kasnije su se, sa zahtevom da se što pre održi referendum o pridruživanju Rusiji, obratili i šefu administracije Zaporoške oblasti Jevgeniju Balitskom, takva izjava je stigla od predsednika pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimira Rogova i drugih članova pokreta.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)