CENA STRUJE SKAČE 60 ODSTO: Nemačku očekuje veliko poskupljenje električne energije

P. Z. S. / ria.ru

16. 09. 2022. u 17:32

U NjEMAČKOJ bi cene električne energije za krajnje korisnike mogle porasti za 60% 2023. godine, prema njemačkom udruženju lokalnih komunalnih preduzeća (VKU).

ЦЕНА СТРУЈЕ СКАЧЕ 60 ОДСТО: Немачку очекује велико поскупљење електричне енергије

Foto: Shutterstock/Ilustracija


-Očekujemo dalji rast cena električne energije. Do sada je povećanje bilo oko 10%, sledeće godine se očekuje da će cene porasti za oko 60%", rekao je portparol udruženja u petak u intervjuu za novine Neue Osnabrucker Zeitung.

On je objasnio da su do sada cene struje rasle, ali u manjoj meri nego gas, koji je već ove godine za potrošače skuplji za 30-60 odsto. Sa tačke gledišta VKU-a, ovaj razvoj će se nastaviti sledeće godine, „možda se čak i pogoršati“.

-Poskupljenja od nekoliko hiljada evra godišnje za mnoge će biti prevelik teret. Potreban nam je sveobuhvatan program pomoći ne samo za poskupljenje ove godine, već i sledeće, rekao je portparol udruženja.

Posle početka specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

BONUS VIDEO - IZGRADNjA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (1)

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!