NEMAČKU ČEKA NAJVEĆA ŠTEDNJA U ISTORIJI: Tuširaće se 90 sekundi, a za kuvanje i veš-mašine posebne mere

Novosti online

16. 09. 2022. u 12:28

DOLAZI hladnije vreme, posebno na severu Evrope, a ograničenja koja će biti uvedena zbog prekida isporuke ruskog gasa gasovodom "Severni tok 1" mogla bi da budu dramatična.

НЕМАЧКУ ЧЕКА НАЈВЕЋА ШТЕДЊА У ИСТОРИЈИ: Tушираће се 90 секунди, a за кување и веш-машине посебне мере

Foto: AP/Sara Spirković

Za mnoge će se „Severni tok 1” pretvoriti u „Severni šok 1”, jer ko zna koliko će još šokova Evropa doživeti zbog prekida isporuke ruskih energenata.

Savezno veće Nemačke (Bundesrat) već je dalo preporuke građanima kako da se ponašaju ove zime, kako bi sebi i svima oko sebe olakšali život.

Prof. dr Andrej Trampuža, slovenački infektolog, šef hirurške infektologije u najprestižnijoj evropskoj bolnici, bolnici „Šarite“ u Berlinu, o situaciji u Nemačkoj kaže:

 – Pre svega moram da kažem da je Putin ujedinio celu Nemačku. Ujedinio je i one koji su se „gledali preko nišana” tokom kovid krize. Svi pristaju da štede energiju, da se ponašaju prema preporukama, odgovorno, jer svi žele da Putin izgubi rat u Ukrajini. Nikome neće biti teško da štedi, ako to znači da će Rusi izgubiti – kaže dr Trampuž, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Mere koje se preporučuju u Nemačkoj vraćaju Nemačku, ali i Evropu, u neka pređašnja vremena, kada su bila ograničenja u snabdevanju strujom, ali i u doba kada se čitalo, pisalo, a kućni poslovi obavljali pod svećom.

 – Da, čak je preporučljivo kupiti svećnjake, koji će stvoriti malo intimniju atmosferu, ali će umnogome smanjiti i potrošnju struje. Naravno, sa svećama treba biti oprezan jer mogu izazvati požar. Naravno, one bi se koristile samo u nekim izuzetnim situacijama. Pre svega, mere će biti usmerene na to da ljudi smanje grejanje. Temperatura u prostoriji nikada ne bi trebalo da bude viša od 20°C. Ako se smanji za 1°C, štedi se do deset odsto energije za grejanje. Imaju i preporuke za kuvanje hrane. Naime, preporučuju kuvanje sa poklopcem jer pri kuvanju bez poklopca ispari veliki deo energije. Zbog toga preporučuju uvek stavljanje poklopca na lonac koji zadržava energiju. Inače, tako se i hrana brže kuva - kaže dr Trampuž.

On dalje objašnjava logiku štednje kojom su Nemci trenutno obuzeti.

- Svetlo koje gori u praznoj prostoriji nepotrebno troši energiju. Zato nam preporučuju da ga isključimo kada izađemo iz te sobe. Nalažu nam i da uređaje uredno gasimo, jer računari, televizori i aparati za kafu takođe troše energiju kada su u stanju pripravnosti i mirovanja. Zato ove aparate uvek treba potpuno isključiti, kako oni preporučuju – kaže dr Trampuž.

Nemcima se takođe preporučuje da se tuširaju umesto kupanja.

- Da, jer se na ovaj način štedi mnogo tople vode. Ako se osoba tušira ​​nakratko i ne previše toplom vodom, ušteda će biti velika. Tako, ako se čovek normalno tušira ​​dva minuta, sada bi bilo dobro da to uradi za minut i po i na taj način bi uštedeo energiju. Temperatura vode od oko 37°C idealna je za telo i za uštedu energije, kaže sagovornik.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave