NOVO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA: Azerbejdžan i Jermenija obnovili sukobe, UN poziva na deeskalaciju

Tanjug

14. 09. 2022. u 08:41

NOVI sukobi izbili su između azerbejdžanskih i jermenskih trupa jutros, prenosi ruska novinska agencija TASS pozivajući se na jermensko ministarstva odbrane.

НОВО ЗАОШТРАВАЊЕ ОДНОСА: Азербејџан и Јерменија обновили сукобе, УН позива на деескалацију

Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije

Portparol jermenskog ministarstva je saopštio da je Azerbejdžan upotrebio dronove, artiljeriju i minobacače na granici dve države gde je situacija, prema njegovim rečima, i dalje napeta, prenela je agencija RIA Novosti.

U borbama na granici između Jermenije i Azerbejdžana tokom jučerašnjeg dana poginulo je oko 100 vojnika, a novi napadi sa obe strane podstiču su strahove oko obnavljanja širih neprijateljstva između ovih dugogodišnjih protivnika, prenosi AP.

Jermenija je prijavila gubitak 49 vojnika u borbama, a Azerbejdžan je saopštio da je u jučerašnjim sukobima pognulo njegovih 50 vojnika, navodi američka agencija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan "da preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija, pokažu maksimalnu uzdržanost i reše sva otvorena pitanja kroz dijalog i sprovođenje prethodnih sporazuma", saopšteno je iz UN.

Savet bezbednosti UN zakazao je za danas zatvorenu sednicu povodom o obnavljanja sukoba u regionima na azerbejdžansko-jermenskoj granici.

Tokom noći u utorak izbili su oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici, a strane se međusobno optužuju da su započele novo zaoštravanje odnosa.

Azerbejdžanski mediji izvestili su u utorak da su se Baku i Jerevan dogovorili o prekidu vatre koji je stupio na snagu juče od 9 časova po lokalnom vremenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade