ZAKUVAVA SE NOVO GROTLO: Grčka i Turska u sukobu oko ostrva u Egejskom moru - hitno se oglasila Evropska unija

Tanjug

05. 09. 2022. u 21:04

EVROPSKA unija je danas izrazila zabrinutost zbog neprijateljskih primedbi predsednika Turske Redžep Tajipa Erdogana koji je optužio Grčku za okupaciju demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru i rekao da je Turska "spremna da učini ono što je neophodno kada dođe vreme".

ЗАКУВАВА СЕ НОВО ГРОТЛО: Грчка и Турска у сукобу око острва у Егејском мору - хитно се огласила Европска унија

foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Neprekidne neprijateljske primedbe političkog rukovodstva Turske protiv Grčke izazivaju ozbiljnu zabrinutost i u potpunosti su u suprotnosti sa preko potrebnim naporima za deeskalaciju u istočnom delu Mediterana, istakao je u saopštenju Peter Stano, portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, preneo je Rojters.

Pretnje i agresivna retorika su neprihvatljivi i moraju da prestanu, dodao je Stano, isticije zahtevaju da se nesuglasice rešavaju mirnim putem i uz puno poštovanje međunarodnog prava.

EU ponavlja svoje očekivanje od Turske da ozbiljno radi na deeskalaciji tenzija na održiv način u interesu regionalne stabilnosti u istočnom delu Mediterana i da u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih država članica EU, dodao je Stano.

Ankara je nedavno optužila Atinu za naoružavanje demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru, što Atina odbacuje, ali Erdogan ranije nije optužio Grčku da ih je okupirala.

Turska navodi da su egejska ostrva data Grčkoj prema sporazumima iz 1923. i 1947. pod uslovom da ih ona ne naoruža.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je više puta rekao da će Turska početi da dovodi u pitanje suverenitet Grčke nad ovim ostrvima ako Atina nastavi da ih naoružava.

BONUS VIDEO: 

ELIMINISAN ZAMIŠLjENI NEPRIJATELj: Pogledajte kadrove sa vojne vežbe "Istok-2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije