OLAF ŠOLC SE GRČEVITO BORI ZA EKONOMIJU: Očajničke mere vlade Nemačke

Tanjug

04. 09. 2022. u 12:51

NEMAČKA vlada će iskoristiti prihod od vanrednih poreza za snižavanje krajnjih potrošačkih cena gasa, nafte i uglja, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc, najavljujući mere za ublažavanje uticaja rasta cena energenata na svoje stanovništvo, prenosi Rojters.

ОЛАФ ШОЛЦ СЕ ГРЧЕВИТО БОРИ ЗА ЕКОНОМИЈУ: Очајничке мере владе Немачке

Olaf Šolc, Foto EPA

Šolc je saopštio da vlada planira da veže određene socijalne beneficije za sadašnju ili očekivanu stopu inflacije u budućnosti i da će izdvojiti 1,5 milijardi evra za subvencije u javnom prevozu.

Te mere su deo paketa od 65 milijardi evra koji je koaliciona vlada dogovorila danas sa ciljem da pomogne građanima i kompanijama koje se bore sa rastućom inflacijom u najvećoj evropskoj ekonomiji, navodi Rojters.

Nemačka inflacija u augustu je ponovno porasla na 7,9 posto, nakon dva meseca pada.

Očekuje se da će porast cena energije podići inflaciju u Nemačkoj, kao i u kompletnoj EU, do kraja godine na oko deset posto što je najveća stopa u proteklim decenijama.

Novi paket pomoći vlade Nemačke došao je dva dana nakon što je ruski energetski div Gazprom najavio da 3. septembra neće ponovno pokrenuti plinovod Severni tok 1, kako je ranije planirano.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona