KINA UPOZORAVA AMERIKU: Biće preduzete kontramere ukoliko ne odustanu od prodaje oružja Tajvanu

Tanjug

03. 09. 2022. u 11:32

KINESKE vlasti su spremne da preduzmu odlučne kontramere nakon američkih planova da Tajvanu prodaju oružje u vrednosti od 1,1 milijardi dolara, saopštio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu.

КИНА УПОЗОРАВА АМЕРИКУ:  Биће предузете контрамере уколико не одустану од продаје оружја Тајвану

Foto: Profimedia, AP

Komentarišući jučerašnje saopštenje Pentagona, Liu Pengju je u izjavi za TAS S pozvao američku stranu da "poštuje svoje tvrdnje da se iskreno pridržava principa ''jedne Kine'' i tri kineska zajednička saopštenja SAD i Kine".

 - Kina će odlučno preduzeti legitimne i neophodne kontramere u skladu sa situacijom - naglasio je kineski diplomata.

Prema njegovim rečima, Vašington bi trebalo da „zaustavi prodaju oružja i vojne aktivnosti sa Tajvanom i odmah opozove navedenu prodaju oružja Tajpeju, kako to ne bi nanelo više štete odnosima Kine i SAD, kao i miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza“, navodi ruska agencija.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena objavila je ranije sinoć da prodaje oružje Tajvanu u vrednosti od 1,1 milijardi dolara.

Stejt department je naveo da se radi o raketama Harpun vazduh-more, raketama Sajdvinder vazduh-vazduh, kao i, najvećim delom, paketu za logističku podršku tajvanskom radarskom programu nadzora.

Administracija je već obavestila Kongres o tom potezu, koji sada ima 30 dana da ispita i odobri te sporazume, navodi TAS S.

Prošlog meseca nekoliko američkih delegacija posetilo je Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, a to je pogoršalo tenzije između Pekinga i Vašingtona.

Predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi boravila je na Tajvanu 2. i 3. avgusta, što je izazvalo nezadovoljstvo Kine i navelo Peking da započne vojne manevre oko ostrva. Kasnije je Tajpej posetilo nekoliko američkih senatora i guvernera.

Kina je te posete ocenila kao provokacije i mešanje u njena unutrašnja pitanja.

BONUS VIDEO:

KINESKI "TOP GAN": Aeromiting u Čangčunu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!