OSAMNAEST GODINA OD TALAČKE KRIZE U BESLANU: Na današnji dan izvršen teroristički napad u Severnoj Osetiji(UZNEMIRUJUĆI SNIMCI)

Srna

01. 09. 2022. u 23:19

DANAS se navršilo 18 godina od terorističkog napada na školu u Beslanu, u ruskoj republici Severnoj Osetiji, u kojoj su ubijene 334 osobe, uključujući 186 dece.

ОСАМНАЕСТ ГОДИНА ОД ТАЛАЧКЕ КРИЗЕ У БЕСЛАНУ: На данашњи дан извршен терористички напад у Северној Осетији(УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ)

Foto: Printskrin/Jutjub/Aйdæn

Naoružana grupa Čečena uzela je za taoce oko 1.200 odraslih ljudi i dece 1. septembra 2004. godine, prvog dana nove školske godine.

Nakon trodnevne drame, intervenisale su ruske specijalne snage, a usledile su eksplozija, pucnjava i panika. Pored poginulih, ranjeno je više od 700 osoba, a neke su ostale sa trajno narušenim zdravljem.

U izveštajima se navodi da je u akciji specijalaca ubijen 31 ili 32 otmičara, a među militantima su bile i dve žene. Napadači su nosili prsluke napunjene eksplozivom i postavili su bombe na koševe u fiskulturnoj sali.

Jedini otmičar koji je uhvaćen živ je Nur-Paši Kulajev. On je 26. maja 2006. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Evropski sud za ljudska prava je u aprilu 2017. godine naredio Rusiji da plati blizu tri miliona evra odštete porodicama žrtava zbog propusta ruskih vlasti tokom opsade.

Rusko Ministarstvo pravde je u septembru te godine saopštilo da će poštovati odluku suda i isplatiti odštetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!