NI NEMCI NA ULICAMA NEĆE ZAUSTAVITI SANKCIJE RUSIJI: Kategorična poruka šefice diplomatije Berbokove

D. D. S.

01. 09. 2022. u 14:18

Čak i ako Nemci izađu na ulice zbog cena energenata, Berlin mora da podrži Ukrajinu zadržavanjem sankcija Rusiji - kategorična je bila poruka ministarke spoljnih poslova Analene Berbok na konferenciji u Pragu "Jasna i sadašnja opasnost demokratije: kako da reagujemo?" koju je organizovala NVO Forum 2000.

НИ НЕМЦИ НА УЛИЦАМА НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Категорична порука шефице дипломатије Бербокове

Analena Berbok, kopredsednica Zelenih / Foto AP

- Ako dam obećanje ljudima u Ukrajini - "Mi smo uz vas, sve dok smo vam potrebni" - onda želim da ga ispunim. Bez obzira na to šta misle moji nemački birači, ja želim da ispunim to narodu Ukrajine - rekla je Berbokova.

Ni na koji način ona ne dovodi u pitanje embargo EU protiv Rusiji.

- Suočavamo se sa zimom, kada ćemo biti izazvani kao demokratski političari. Ljudi će izaći na ulicu i reći: "Ne možemo da plaćamo cene energije". A ja ću reći: "Da, znam, pa pomažemo vam socijalnim merama." Ali ne želim da kažem: "U redu, onda prestajemo sa sankcijama Rusiji." Ostaćemo uz Ukrajinu, a to znači da će sankcije ostati i zimi, čak i ako političarima bude zaista teško - rekla je Berbokova.

U tekstu u "Cajtu onlajn", Berbokova tvrdi da "nema povratka" u svet pre 24. februara i da će Nemačka i EU morati da vode dugu ekonomsku, sankcionisanu i propagandnu borbu protiv Rusije.

- Moramo se suočiti sa realnošću: ova Rusija će ostati pretnja miru i bezbednosti u Evropi u doglednoj budućnosti - napisala je ona.

Optužila je Moskvu da ugrožava "socijalni mir" u Evropi tako što šalje "armije trolova da potkopaju naše izbore" i koristi "igre moći" sa ugljem, gasom i naftom, predstavljajući dugogodišnju ekološku agendu Zelenih kao pitanje nacionalne bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)