ČEŠKA APELUJE: Mi smo u energetskom ratu sa Rusijom i to šteti celoj Evropskoj uniji

Tanjug

26. 08. 2022. u 17:07

ČEŠKA će predložiti sazivanje vanrednog sastanka Energetskog saveta Evropske unije što je pre moguće, radi rešavanja problema rastućih cena energije, izjavio je danas češki ministar industrije Jozef Sikela.

ЧЕШКА АПЕЛУЈЕ: Ми смо у енергетском рату са Русијом и то штети целој Европској унији

Foto:AP/Sara Spirković

Evropa se suočava s ogromnim povećanjem računa za energente usled vrtoglavnog rasta cena gasa, pri čemu rat u Ukrajini i evropske sankcije Rusiji intenziviraju zabrinutost u pogledu sigurnosti snabdevanja gasom. Zemlje članice EU užurbano rade na merama za ublažavanje tereta visokih cena za građane i kompanije.

 - Mi smo u energetskom ratu sa Rusijom i to šteti celoj EU. U dogovoru sa Evropskom komisijom i premijerom Petrom Fijalom, predložiću da se sazove vanredni sastanak Energetskog saveta EU što je pre moguće - napisao je Sikela na Tviteru, prenosi Rojters.

Češka trenutno predsedava EU i već je zakazala redovan sastanak ministara energetike za oktobar.


Evropska komisija je ovog meseca saopštila da „hitno procenjuje različite mogućnosti za uvođenje ograničenja za cene gasa“, ne precizirajući u kom obliku bi to ograničenje bilo.

Komisija je navela da će se konsultovati s državama članicama EU o limitiranju cena gasa i da će na jesen izvestiti o predlozima.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)