VLADIKAMA DAJU ČAST, ALI NE I VLAST: Sinod Makedonske crkve rešava status arhijereja koji su bili lojalni Srpskoj patrijaršiji

M. STANČIĆ

25. 08. 2022. u 08:45

MAKEDONSKA pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) trebalo bi do kraja meseca da održi sednicu Svetog arhijerejskog sinoda posvećenu tehničkim pitanjima ujedinjenja sa Pravoslavnom Ohridskom arhiepiskopijom (POA), koja je predvođena vladikom Jovanom (Vraniškovskim), donedavno delovala kao autonomna u okviru Srpske patrijaršije.

ВЛАДИКАМА ДАЈУ ЧАСТ, АЛИ НЕ И ВЛАСТ: Синод Македонске цркве решава статус архијереја који су били лојални Српској патријаршији

Sedište MPC - OA u Skoplju, Foto Tanjug

Najavljeno zasedanje moglo bi da donese odgovore na više otvorenih pitanja budućeg delovanja crkve u Severnoj Makedoniji.

To se pre svega odnosi na status velikodostojnika, sveštenika i monaha, kao i bogoslužbenih objekata verske organizacije koja je delovala pod patronatom SPC. Ove teme pripadaju takozvanim "tehničkim pitanjima", za koja je prilikom proglašenja autokefalnosti u Beogradu najavljeno da će biti rešeni u budućem dijalogu.

Da je u sklopu priprema za sinodsku sednicu već napravljen koncept ujedinjenja u praksi uveliko se govori u makedonskoj javnosti. Navodno je i zahtev patrijarha srpskog Porfirija da se ovo pitanje što pre i sporazumno reši.

Da će ova tema biti pred članovima makedonskog Sinoda, koji će se u Skoplju okupiti već za koji dan, potvrdio je episkop prespansko-pelagonijski Petar, koji je priznao da "se kasni sa rešenjima" tehničkih pitanja crkvenog ujedinjenja. On, međutim, nije želeo da prejudicira na kojim će se pozicijama naći arhijereji nekadašnje POA.

Dok objektivno "na terenu" nema naročitih promena u bogoslužbenom pogledu, posle izdavanja tomosa Srpske patrijaršije o autokefalnosti MPC-OA, deo skopskih medija spekuliše o mogućim rešenjima ozvaničenja crkvene jurisdikcije u Severnoj Makedoniji.

Portal "Plus info", bez pozivanja na zvanične izvore, već na informacije iz "visokih crkvenih izvora", objavio je da će arhiepiskopu Jovanu Vraniškovskom biti ponuđena - penzija. Kao umirovljeni arhijerej on bi trebalo da preuzme vođenje Kancelarije za obrazovanje MPC-OA.

Nezvanično, episkopu bregalničkom i mjestobljustitelju bitoljskom Marku (Kimevu) biće ponuđena titula "horepiskopa" i mesto u Delčevskom manastiru posvećenom Svetoj Bogorodici Balakliji. Ovaj manastir u nadležnosti je aktuelnog episkopa bregalničkog Ilariona iz MPC-OA, što bi u praksi označilo da se i ovaj velikodostojnik povlači iz aktivne arhijerejske službe.

Arhiepiskop Jovan, Episkop Marko, Episkop Timotej, Foto N. Skenderija/arhiva

Episkopu pološko-kumanovskom i mjestobljustitelju debarsko-kičevskom Joakimu (Jovčevskom), koji je do dolaska u POA, bio profesor Cetinjske bogoslovije SPC, pak, navodno se sprema ponuda da takođe kao horepiskop prihvati povlačenje u Porečki manastir Rođenja Presvete Bogorodice, iznad Manastireca. On bi time došao u eparhiju kojom kao nadležni vladika upravlja episkop debarsko-kičevski Timotej iz MPC-OA.

Poznavaoci crkvene prakse kažu da i sama titula horepiskopa, uprkos časti koju ona nosi, ukazuje na svojevrsno razvlašćivanje arhijereja. Jer vladika ovog zvanja nema pravo na rukopolaganje, premeštanje sveštenika, osveštavanja hramova, bez izričitog odobrenja nadležnog vladike.

U Kancelariji POA "Novostima" je potvrđeno da još uvek nije dostavljen nikakav zvaničan akt MPC-OA o mogućim rešenjima ujedinjenja dve crkve u Severnoj Makedoniji. Bez komentarisanja spekulacija na tu temu, očekuje se, kako je rečeno, da se na obostrano zadovoljstvo reši to pitanje za dobrobit vernog naroda.

SPC DOBIJA PODVORJE U SKOPLjU

U SPEKULACIJAMA tehničkih pitanja ujedinjenja MPC-OA i POA, bar što se tiče episkopa, ne spominje se ime vikarnog vladike stobijskog i mjestobljustitelja strumičkog Davida (Ninova). Ovaj agilni vladika, koji je prethodnih godina bio jedan od stubova autonomne crkve u Makedoniji, viđen je da po blagoslovu patrijarha srpskog Porfirija preuzme novoformirano podvorje SPC u Skoplju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)