RUSI NE ŽURE JER ČUVAJU ŽIVOTE SVOJIH VOJNIKA: U Moskvi sve češće postavljaju pitanje kada će njihove snage preuzeti kontrolu nad Donbasom

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

23. 08. 2022. u 07:14

AKO se pogleda karta ratnih operacija u Ukrajini lako se primeti da ruske jedinice polako napreduju, pa se zbog toga mnogi pitaju šta je razlog sporosti osvajanja preostalih gradova u Donbasu.

РУСИ НЕ ЖУРЕ ЈЕР ЧУВАЈУ ЖИВОТЕ СВОЈИХ ВОЈНИКА: У Москви све чешће постављају питање када ће њихове снаге преузети контролу над Донбасом

Foto AP

Proslavljeni komandant bataljona Vostok Aleksandar Hodakovski kaže da jedinice ruske vojske kao i snage Donjecke i Luganske republike, napreduju onoliko koliko mogu jer imaju zadatak da čuvaju živote svojih ljudi.

- Naša pobeda nad ukrajinskim jedinicama je neizbežna i nema razloga za žurbu. Mnogo je bitnije da sačuvamo živote svojih vojnika nego da žurimo da što pre očistimo do kraja Donbas - kaže Hodakovski.

Ukrajinska vojska se pripremala za rat sedam godina i iskopala je duboke rovove, od armiranog betona je napravila bunkere koje ni artiljerija ne može brzo da uništi.

Vojni istoričari ekspert Jevgenij Norin prognozira da će se za Slavjansk i Kramatorsk ratovati dugo.

- Najmanje nekoliko meseci će se voditi teške bitke za Konstantinovku, Družovku, Slavjansk i Kramatorsk. Proliće se još mnogo krvi - kaže Jevgenij Norin.

O tom sporom napredovanju govorio je u glavnoj političkoj TV emisiji na ruskoj TV "Veče sa Solovjovom" izraelski penzionisani general Jakov Kedmi koji ne skriva svoje simpatije prema Rusiji. Kedmi je kazao da ne razume zbog čega ruska vojska do sada nije zauzela grad Nikopolj, mesto odakle ukrajinska artiljerija može da gađa Zaporošku atomsku centralu.

Sada glavnu ulogu na frontu ima ruska artiljerija i avijacija koje svakodnevno gađaju ukrajinske položaje. Juče je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je na teritoriji Donjecke narodne republike likvidirano oko 100 ukrajinskih vojnika. Uništena su i dva tenka. Ruski general-lajtnant Igor Konašenkov saopštio je da je ruska avijacija gađala ukrajinske položaje i vojnu tehniku u Zaporoškoj oblasti a takođe i u Nikolajevskoj.

- Skoro 9.000 ukrajinskih vojnika stradalo je u ratu sa Rusijom - izjavio je juče glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji.

U nedelju su se nad zapadnim gradovima Krima ponovo pojavili dronovi, ali ih je ruska PVO u regionu aerodroma u Sevastopolju oborila. Za Kijev je mnogo važnije da pred svojom javnošću kao i pred Zapadom pokažu da njihovi diverzanti ne miruju. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da se "u vazduhu Krima oseća da se Ukrajina vraća na to poluostrvo". Za Zelenskog je sada to posebno važno jer će danas održati međunarodna video-konferencija "Krimska platforma". U Kijevu stalno ponavljaju da će oni i vojnim putem, kad za to dođe vreme, povratiti Krim.

Iako u Kijevu govore o "deokupaciji Krima" malo ko veruje, ne samo u Rusiji nego i u Ukrajini, da će Kijev na bojnom polju moći da vrati krimsko poluostrvo.

Zelenski je u poslednjem video-obraćanju saopštio da ako se u Donbasu bude sudilo ukrajinskim vojnicima, Kijev će prekinuti sve pregovore sa Moskvom. Ali bez obzira na to da taj "ultimatum" Zelenskog, u Donjecku i Lugansku najavljuju na jesen početak rada tribunala ratnim zločincima iz nacionalističkih ukrajinskih bataljona. Već se sudi petorici stranih plaćenika kojima prete smrtne kazne. Mobilizovani ukrajinski zarobljeni vojnici koji nisu učestvovali u zločinima će moći da se razmene.

Predsednik Donjecke republike Denis Pušilin izjavio je juče da su već pripremljeni dokazi za suđenje 23 člana nacionalističkog bataljona Azov koji su se posebno isticali krvoločnošću. Interesantno je da jedan broj ukrajinskih dezertera i zarobljenika ne želi da se vrati u Kijev jer se plaše da će ih ponovo poslati na front.

ZABRANA PUTOVANjA ZA RUSE DELE EU

UZALUD bivši sovjetske republike i jedan broj nekadašnjih socijalističkih zemalja insistira da se ne priznaju šengenske vize građanima Rusije, one najuticajnije zemlje u Evropi su protiv toga. Poljsku i tri pribaltičke zemlje bivše sovjetske republike, posebno iritira što Nemačka, Francuska i Holandija ne žele da zatvore granicu Rusima.

Protiv zatvaranja granica Rusima su i Kipar, Grčka i Portugalija. Na Kipru su rekli da veliki broj Rusa na tom ostrvu ima nekretnine i provodi veliki broj meseci. Grčku takođe posećuje dosta Rusa pa u Atini ne razmišljaju da stopiraju izdavanje viza građanima RF. Ekonomska računica u ovom slučaju je pobedila političku propagandu.

* * * * * * * *

Ruska Federalna služba objavila rezultate istrage atentata na ćerku uticajnog ruskog filozofa aleksandra dugina

Ukrajinske specijalne službe stoje iza podmetanja eksploziva koji je ubio dariju

RUSKA Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila je juče ukrajinske specijalne službe za ubistvo ruske novinarke i politikologa Darije Dugine, kćerke uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

FSB je saopštila da je rasvetlila ubistvo Dugine, uz tvrdnju da ga je počinila državljanka Ukrajine Natalija Vovk (1979), koja je u Rusiju doputovala 23. jula 2022. godine zajedno sa kćerkom Šaban Sofijom Mihajlovnom (2010). Prema navodima FSB, nakon ubistva, njih dve su otišle u Estoniju, preko Pskovske oblasti. U izveštaju FSB se kaže da je Vovkova, radi organizovanja ubistva Dugine i dobijanja informacija o njenom načinu života, sa ćerkom iznajmila stan u Moskvi u kući u kojoj je Dugina živela.

Kako ističe FSB, kako bi pratila Duginu, Vovkova je koristila automobil "mini kuper", a pri ulasku u Rusiju korišćene su registarske tablice samoproglašene Donjecke narodne republike, u Moskvi kazahstanske tablice, a pri izlasku ukrajinske tablice.

Vovkova i ćerka su, na dan ubistva, bile na književno-muzičkom festivalu, na kojem je

Dugina bila počasni gost, dodaje FSB. Utvrđeno da je eksplozivna naprava bila postavljena ispod sedišta vozača, a Darja Dugina koja se nalazila za volanom, poginula je na licu mesta.

Foto: Jutjub/Ulicы Slavяnska/CITADEL PRODUCTION/GROŠІ

Aleksandar Dugin je kazao istražiteljima da su on i ćerka dobijali preko društvenih mreža mnogo pretnji od ukrajinskih nacionalista, ali da tome nisu pridavali značaj.

Dugin se inače posle pogibije ćerke nalazi u bolnici. Istražitelji tvrde da su teroristi postavili pod automobil koji je vozila Duginova ćerka eksploziv u ekvivalentu 400 grama trotila.

Dugin je nazvao juče ubistvo ćerke Darje "terorističkim napadom koji je izvršio nacistički ukrajinski režim". Dugin, koji se juče prvi put oglasio nakon ubistva njegove ćerke, rekao je da su je neprijatelji Rusije podlo, tajno ubili, a da Darja nikada nije pozivala na nasilje i rat.

- Bila je lepa pravoslavna devojka, patriota, vojni dopisnik, stručnjak za centralne kanale i filozof. Njeni govori i izveštavanje su uvek bili duboki, utemeljeni i uzdržani - navodi se u Duginovoj poruci na Telegramu.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je telegram saučešća porodici ruske novinarke Darje Dugine, u kojem je njeno ubistvo nazvao "podlim i surovim zločinom".

* * * * * * * *

Mediteran postao deo međunarodnih vojnih aktivnosti

RUSKI BRODOVI I PODMORNICE BILI U JADRANU

RUSKI brodovi bili su u vodama Jadranskog mora pre izvesnog vremena, ali nisu ulazili u teritorijalno more Hrvatske, poručuju iz Ministarstva odbrane Hrvatske, uz napomenu da nije bilo ni potrebe za bilo kakvom intervencijom. Potvrđuju informacije italijanske strane da su pre tri sedmice brodovi ruske mornarice pokušali da blokiraju izlaz američkom nosaču aviona "Hari Truman" iz Jadranskog mora. Po italijanskim tvrdnjama, ruski brodovi su došli sve do Ankone, koja je prekoputa Zadra.

photo by Photographer’s Mate 2nd Class John L. Beeman

Italijani kažu i da mediteranske zemlje moraju da se priviknu na ruske brodove u Sredozemlju. Oni kažu i da nije retkost da strani brodovi dođu da nadgledaju razne vojne vežbe.

Inače, Jadran sve češće preleću avioni iz NATO sastava, pre svega američki, a nedavno je zabeležena aktivnost najvećeg američkog špijunskog aviona nad Jadranskim morem.

Tvrdi se da je u vreme kada su primećeni ruski brodovi bilo i aktivnosti ruskih podmornica, ali to hrvatske vlasti ne žele da potvrde, ali ni da demantuju. Navodno su te podmornice bile praćene i od Italijana i od Hrvata, i da su ubrzo napustile Jadran.  J. KERBLER

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu