ŠTA JE OMIKRON NASPRAM EVRA: Prihod ili zdravlje, dilema je ovog turističkog leta u Grčkoj

Zvonko ŠIMUNEC, Specijalno za "Novosti" -ATINA

20. 08. 2022. u 10:00

GRČKA se ovih dana predstavlja kao zemlja sa dva lica.

ШТА ЈЕ ОМИКРОН НАСПРАМ ЕВРА: Приход или здравље, дилема је овог туристичког лета у Грчкој

Suvlaki za turiste i zaštitne maske za domaće, Foto AP

Jedno je brižno, tužno, skoro pa očajno jer se svakodnevno vodi borba sa koronom, i ta bitka se, sudeći po zvaničnim podacima, uveliko gubi. Drugo je veselo, bezbrižno, gotovo da ne stiže da se nauživa u svim blagodetima Egeja, neki bi rekli skoro pa razuzdano. Naime, Grčka je preplavljena turistima, a vlada u Atini se nada obaranju rekorda u prihodu od turizma.

Ali teška dilema već mesecima, od početka turističke sezone, mori Grke. Nije li rekordan prihod od turističke privrede skupo plaćen u ljudskim životima, pitaju se ugledni profesori medicine u svojim nastupima. Zahteva se od vlade da milijarde koje se slivaju u budžet makar za trenutak skrajnu u drugi plan, a da se ogroman broj preminulih, mahom vremešnih Grka, postavi kao prioritet. Ovako, igra se rulet u kojem je država izvesni dobitnik, ali je zato sigurno da će mnogi tu trku za punim budžetom platiti glavom.

Još na početku sezoni grčka vlada je ukinula sve mere. Čak se i maske u zatvorenom prostoru "samo preporučuju". Cilj je bio jasan, posle dve godine vlada je morala da preduzme mere i oživi turizam, jednu od glavnih stavki u budžetu. Rezultat takve politike je već dva meseca više od 30.000 dnevno zaraženih, preko 50 smrtnih slučajeva svakog dana.

Doduše, manji je pritisak na bolnice i bolesnika na respiratorima, ali slaba je uteha da je "omikron" slabijeg intenziteta u mlađoj populaciji, kada se to katastrofalno odražava na građane starije od 70 godina. Žarišta korone su u najposećenijim destinacijama, što je i logično. Hoteli su puni posetiocima iz celog sveta, nema slobodnog mesta u restoranima i noćnim klubovima, živi se punim plućima.

Ali, Grčka je hit ovog leta. Stigli su i Ilon Mask i Bil Gejts, Sarkozi sa svojom Karlom Bruni, sportska elita u likovima Medžika Džonsona i Majkla Džordana, Serena Vilijams, Rodžer Federer sa višečlanom porodicom. Tu su i Nikol Kidman, Sara Džesika Parker, Naomi Vots, nebrojene starlete i manekenke koje na Mikonosu i Santoriniju dodaju obline kamenitom okruženju.

NADE U REKORD

ATINA se nada da će se prihodi od turizma ove godine bar izjednačiti sa onima iz rekordne 2019. godine kada su iznosili 18,1 milijardu evra. Razloga za optimizam ima jer je potražnja u odnosu na prethodnu 2021. veća u pojedinim regijama i za više od 200 odsto. Turizam je u ekonomiji Grčke lani učestvovao sa 10,5 milijardi evra.

Stigao je u Grčku i Boris Džonson, još uvek "tehnički premijer" Velike Britanije, i odmah očarao grčke medije "oduševljenjem za grčku kulturu i tradiciju", probudivši nade da bi grčki frizovi možda mogli da se vrate na Akropolj posle dugog izbijanja iz zemlje i boravka u Britanskom nacionalnom muzeju. Iako se slatke reči Londona u Grčkoj tradicionalno primaju sa velikom rezervom.

Ipak, događaj bez presedana je u režiji bugarskog tajkuna, vlasnika fudbalskog kluba Ludogorec. Očigledno nezainteresovan koliko košta kada može da se uživa, gospodin Kiril Demostijev, kako navode grčki mediji, u klubu "Skorpios", na Mikonosu, za svojih 150 zvanica platio je ceh 1.700.000 evra, a konobare je počastio sa "skromnih" 60.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja