BRITANSKE FIRME POGOĐENE SANKCIJAMA MOSKVI: Pogođeno čak tri četvrtine britanskih preduzeća

D. D. S.

15. 08. 2022. u 13:54

Skoro tri četvrtine britanskih firmi trpi uticaj zapadnih sankcija na Moskvu, pokazuje istraživanje koje je objavio "Dejli mejl". Istraživanje osiguravajuće agencije "Maktaviš" pokazuje da skoro tri četvrtine, odnosno 71 odsto britanskih preduzeća, ima imovinu koja je direktno pogođena ograničenjima koja su Moskvi nametnule vlade Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zapadnih vlada.

БРИТАНСКЕ ФИРМЕ ПОГОЂЕНЕ САНКЦИЈАМА МОСКВИ: Погођено чак три четвртине британских предузећа

Foto AP

Skoro polovina ovih firmi prijavila je povećanje troškova i prekide u proizvodnji u vezi sa merama, dok je 44 odsto reklo da su izgubili dobavljače, a 42 procenta je imalo probleme sa osobljem. Najteže je pogođen finansijski sektor, pri čemu je 92 odsto kompanija koje rade u industriji prijavilo različite probleme zbog izloženosti imovini i fondovima koji se nalaze u Rusiji.

Takođe, 84 odsto kompanija u avio industriji prijavilo je gubitke, jer avioni koje su dali u zakup ruskim avio-kompanijama nisu vraćeni zbog kontrasankcija Moskve. Lista zabrana i ograničenja Moskvi raste poslednjih pet meseci i uključuje zamrzavanje ruske imovine koja se drži u inostranstvu, lične sankcije istaknutim privrednicima i državnim zvaničnicima, trgovinska ograničenja, zabranu izvoza kritičnih tehnologija i elektronike, sektor telekomunikacija i vazduhoplovstva i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)