NEŠTO JE TRULO U DRŽAVI DANSKOJ: Smislili su kako da smanje broj turističkih viza za ruske državljane, Finska takođe

Novosti online

13. 08. 2022. u 19:04

KAKO piše danski dnevnik „Politiken“, vlada te zemlje bi htela da smanji broj turističkih viza za Ruse zbog situacije u Ukrajini.

НЕШТО ЈЕ ТРУЛО У ДРЖАВИ ДАНСКОЈ: Смислили су како да смање број туристичких виза за руске држављане, Финска такође

Foto AP

Za prvih pet meseci ove godine, Kopenhagen je izdao tri puta više šengenskih viza ruskim državljanina nego za celu 2021. godinu (141, a prošle godine 49), pokazuju podaci imigracione službe, piše list "Berlingske".

To je zapanjilo ministra za pitanja integracija Kora Djubvada, koji je rekao da je neophodno na nivou EU naći zajedničko rešenje.

Podsetimo, premijer Estonije Kaja Kalas nedavno je pozvala da se obustavi izdavanje turističkih viza državljanima Rusije.

Njena izjava da je poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo, izazvala je burne reakcije u Moskvi.

Ranije je ministar inostranih poslova Estonije Urmas Rejnsalu predložio da se u sledeći paket sankcija protiv Rusije uključi zabrana izdavanja ulaznih viza u Evropsku uniju ruskim državljanima.

On je istakao da je Estonija obustavila izdavanje turističkih viza ruskim državljanima, ali da oni nastavljaju da pristižu u zemlju, koristeći vize dobijene u drugim državama Šengenske zone. Zbog toga, kako je naveo, potrebna su opšteevropska ograničenja.

Izdavanje šengenskih viza ograničile su i Češka, Letonija, Litvanija, Rumunija, Poljska, Holandija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Reporter Novosti na pozicijama ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

BRATE! Legende NBA lige, Kevin Garnet i Trejsi Mekgrejdi, u klinču zbog Nikole Jokića - ko je ovo mogao da sanja?! (VIDEO)