KINA ZAPRETILA LITVANIJI: "Prestanite da idete pogrešnim putem"

Novosti online

11. 08. 2022. u 22:18

PROŠLE nedelje, ministarstvo spoljnih poslova Tajvana objavilo je da je zamenica litvanskog ministra saobraćaja i komunikacija Agne Vajukevičjute stigla na samoupravno ostrvo zajedno sa delegacijom od 11 osoba u, kako se očekuje, petodnevnu posetu.

КИНА ЗАПРЕТИЛА ЛИТВАНИЈИ: Престаните да идете погрешним путем

Foto: Printskrin Youtube / CGTN

Poseta dolazi ubrzo nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi otputovala na ostrvo 2. avgusta, a taj potez je izazvao žestoku reakciju Pekinga. Ipak, vlada u Vilnjusu izgleda nije marila za rekaciju najmnogoljudnije zemlje na svetu.


- Kina oštro osuđuje litvanske antikineske snage zbog njihovog namernog kršenja suvereniteta Kine i grubog mešanja u unutrašnje stvari Kine - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na dnevnom brifingu.

On je takođe istakao činjenicu da Peking vidi princip "Jedne Kine" kao "jednu od osnovnih normi međunarodnih odnosa i političku osnovu za Kinu da razvija bilateralne odnose sa drugim zemljama, uključujući i Litvaniju“.

Vang je insistirao da je za dobre odnose Kine i Litvanije, Vilnjus u obavezi da prizna Peking kao jedinu legalnu vladu Kine i Tajvana. Što znači da vlasti ove baltičke zemlje ne mogu da uspostavljaju zvanične odnose, niti da idu u posetu Tajpeju.


Kineski zvaničnik je obećao da će Peking dati oštar odgovor na ovu "opaku provokaciju", a strani mediji prenose da bi se to moglo odnositi na trgovinske sporazume ove dve zemlje.

- Pozivamo relevantne ljude na litvanskoj strani da ne nastave da služe kao pioni "tajvanske nezavisnosti" i anti-kineske snage, i da prestanu da idu dalje pogrešnim putem - upozorio je Vang, a prenosi "RT".

BONUS VIDEO: Dejstvo ruske artiljerije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAJNOVIJA VEST IZ PARIZA: Muškarac preti eksplozivom u iranskom konzulatu