AMERIČKI SENATOR OBJAŠNJAVA: Švedska i Finska su izuzetno potrebne NATO

Novosti online

07. 08. 2022. u 15:58

AMERIČKI republikanski senator Džim Riš je, govoreći u Kongresu, rekao da će ulazak Švedske i Finske u NATO proširiti mogućnosti alijanse i pozvao ih da joj se pridruže što je pre moguće.

АМЕРИЧКИ СЕНАТОР ОБЈАШЊАВА: Шведска и Финска су изузетно потребне НАТО

Foto: AP/Sara Spirković

 - Obe zemlje su veoma upoznate sa severnim i istočnim bokovima Evrope, imaju jaku vojnu i odbrambenu industriju, veliko iskustvo u ruskim pitanjima, a takođe imaju povoljan geografski položaj - tvrdi Riš.

Kongresmen je takođe napomenuo da Finska već troši na odbranu 2% BDP-a koliko je potrebno za članice NATO-a, a Švedska će to postići u bliskoj budućnosti.

Ruska duma je objasnila zašto NATO smatra Rusiju glavnom pretnjom. Poenta je beskrajna borba Zapada za hegemoniju.

Konstantin Zatulin, prvi zamenik šefa Komiteta Državne dume za pitanja ZND, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima, objasnio je zašto je NATO zvanično priznao Rusiju kao glavnu pretnju bezbednosti alijanse.

 - Radi se o tome da se udari po kapu svakom ko strči, probija napred – takva je beskrajna borba Zapada za hegemoniju.To je ono čime je ona inspirisana - rekao je Zatulin RT.

On je dodao da bi proglašenje Ruske Federacije glavnom pretnjom omogućilo SAD i Britaniji da zahtevaju veću lojalnost od saveznika.

Ranije je ruski senator  rekao  kako Rusija i Zapad mogu da nađu kompromis.Prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov rekao je da će zapadne zemlje, ako žele da izađu iz krize, morati da pregovaraju sa Rusijom.

Da bi se izvukao iz krize, Zapad treba da počne sa ukidanjem antiruskih sankcija. Demagogija i prazna priča bez akcije neće uspeti“,  citira  senatora LIFE.

BONUS VIDEO:

BORBENA AKTIVNOST "URAGANA": Snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)