NE SMIRUJU SE STRASTI NA ISTOKU: Kina poručila Americi: "Sve vam je uzaludno" - Pelosi: "SAD neće napustiti Tajvan"

Novosti onlajn

03. 08. 2022. u 08:18

POTPUNO ujedinjenje Kine sa Tajvanom je istorijska neminovnost, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, povodom posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

НЕ СМИРУЈУ СЕ СТРАСТИ НА ИСТОКУ: Кина поручила Америци: Све вам је узалудно - Пелоси: САД неће напустити Тајван

Foto: AP

Zaharova: Poseta Pelosijeve Tajvanu ─ divlja akcija

Poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pokazala je da Sjedinjene Američke Države preziru druge zemlje, a Vašington je ovim događajem žrtvovao i ostatke sopstvenog ugleda, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Zašto je sada potrebna ova divlja akcija? To zahteva politička situacija - dodala je ona.

Kina poručila Americi: "Sve vam je uzaludno"

- Ostvarenje punog nacionalnog ujedinjenja je opšta tendencija i istorijska neminovnost - istakao je Vang.

Kineski šef diplomatije je poručio SAD da ne sanjaju o ometanju velikog cilja ponovnog ujedinjenja Kine.

Foto: Shutterstock

Istakao je da Kina neće ostaviti prostora za delovanje snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

- Ma koliko Sjedinjene Države povlađivale „nezavisnosti” ostrva, ti napori će biti uzaludni - istakao je Vang.

Naveo je da su pokušaji da Tajvan bude iskorišćen za obuzdavanje razvoja Kine osuđeni na propast i pozvao SAD da odmah prestanu da igraju na "tajvansku kartu" kako bi stvorili nered u Azijsko-pacifičkom regionu.

I kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang osudio je, kako je navedeno, nepromišljenu, provokativnu posetu Pelosijeve kineskom regionu Tajvanu.

Ćin je u intervjuu za Si-En-En rekao da je to ozbiljno kršenje principa jedne Kine i odredbi tri zajednička saopštenja Kine i SAD.

Istakao je da će poseta Pelosijeve rezultirati eskalacijom tenzija u Tajvanskom moreuzu i u odnosima SAD i Kine, prenosi kineski međunarodni radio.

Ćin je naglasio da se tajvansko pitanje ne odnosi na demokratiju, već na nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine i dodao da ponovno ujedinjenje Kine ne može biti zaustavljeno.

Kineski ambasador je naglasio da se pitanje Tajvana tiče suštinskih interesa Kine.

- Kina ima svako pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Imamo potpuno pravo da uradimo ono što moramo - kazao je ambasador Kine u SAD.

Nensi Pelosi boravi u poseti Tajvanu, što je izazvalo oštru reakciju Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije.

Kineska vojska počela je vežbe u vodama oko Tajvana, koje će trajati do kraja nedelje.

 

Pelosi: SAD neće napustiti Tajvan

Nedvosmisleno mora da bude jasno da SAD neće napustiti Tajvan, izjavila je danas predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven sa kojom se sastala u Tajpeju.

- Naša delegacija došla je na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo - istakla je Pelosijeva, prenosi Si-En-En.

Ona je dodala „da Kina neće stati na put ljudima koji posećuju Tajvan”.

- Samo se nadam da je zaista jasno da Kina, iako je sprečila Tajvan da učestvuje na određenim sastancima, neće stati na put ljudima koji dolaze na Tajvan - navela je Pelosijeva.

Ona je ponovila podršku SAD Tajvanu, ponovo rekavši da je došla da pošalje nedvosmislenu poruku - Amerika stoji uz Tajvan - prenosi Si-En-En.

Cai je zahvalila Pelosijevoj na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu.

Ona je naglasila da se „Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama“ i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.

- Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju. Istovremeno, želimo da sarađujemo sa demokratskim zemljama širom sveta kako bismo zajednički zaštitili demokratske vrednosti. Tajvan je pouzdan i kooperativan partner SAD. Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika, ekonomski razvoj, kako bismo dodatno unapredili odnose Tajvana i SAD - istakla je Cai, prenosi Si-En-En.

Ona je izjavila da je Pelosijeva „jedan od najodanijih prijatelja Tajvana“ i zahvalila joj na „nepokolebljivoj podršci na međunarodnoj sceni“, kao i da je Tajvan pouzdan partner SAD, te da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju u oblasti bezbednosti, ekonomskog razvoja i snabdevanja, prenosi Rojters.

Poseta Pelosijeve Tajvanu izazvala je žestoke kritike Kine, koja je započela vojne vežbe i zatražila objašnjenje od američkog ambasadora u toj zemlji.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

Saopšteno je da je vojska „povećala nivo budnosti“ i da će vlasti napraviti planove za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti oko ostrva, navodi Rojters.

Kina je ocenila da je poseta Nensi Pelosi Tajvanu pretnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i najavila obustavu uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

Ubrzo nakon dolaska Pelosijeve u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO: 

"GRAD" U AKCIJI: Dejstvo višecevnog bacača DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!