KINA PONOVO OPOMINJE NAKON SLETANJA PELOSIJEVE: "Oni koji se igraju vatrom – izgoreće"

Novosti onlajn

02. 08. 2022. u 18:25

PREDSTAVNICA Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovala je u Tajpej, uprkos kineskim upozorenjima. Tajvanska televizija emituje direktan prenos sa aerodroma.

КИНА ПОНОВО ОПОМИЊЕ НАКОН СЛЕТАЊА ПЕЛОСИЈЕВЕ: Они који се играју ватром – изгореће

Foto: Profimedia

Kina je odmah po dolasku Pelosijeve na Tajvan izrazila odlučan protest zbog njene posete i oštro osudila taj potez.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine koje je prenela Kineska centralna televizija konstatuje se da poseta Nensi Pelosi Tajvanu predstavlja veliku političku provokaciju.

- Ignorišući odlučan protest i ozbiljno saopštenje Kine, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi je 2.avgusta posetila kineski Tajvan, ozbiljno kršeći princip jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja - navodi se u tekstu.

Istovremeno se dodaje da je poseta Pelosijeve izvršila ozbiljan uticaj na političku osnovu kinesko-američkih odnosa, ozbiljno je narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kine, ozbiljno je potkopala mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i poslala pogrešan signal separatističkim snagama koje se zalažu za „nezavisnost Tajvana“.

Ističe se da je pitanje Tajvana „najvažnije i najosetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima“.

- Glavni uzrok nove runde napetosti je u tome što tajvanske vlasti i SAD stalno menjaju status kvo - precizirano je u saopštenju.

Kineska strana dodaje da su se vlasti Tajvana više puta obraćale SAD za pomoć u postizanju nezavisnosti.

- Američka strana pokušava da iskoristi Tajvan za obuzdavanje Kine. Oni stalno izvrću značenje principa 'jedne Kine' jačanjem zvaničnih kontakata sa Tajvanom i podržavajući njegovu separatističku aktivnost. To je veoma opasna igra vatrom. Oni koji se igraju vatrom – izgoreće - poručuje Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kina poziva SAD da prestanu da igraju na „kartu Tajvana“ i da prestanu da koriste Tajvan u pokušaju da kontrolišu Kinu, da prestanu da se mešaju u poslove Tajvana i unutrašnje poslove Kine, a takođe da prestanu da podržavaju separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

Peking takođe poziva Vašington da poštuje princip „jedne Kine“, da izvršava preuzete obaveze i da „ne ide opasnim i pogrešnim putem“.

Kao odgovor na posetu Nensi Pelosi Tajvanu, Kina će preduzeti sve neophodne mere za odlučnu zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

- Odgovornost za sve posledice snosiće SAD i separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana - navodi se u saopštenju.

Peking poručuje da je pitanje Tajvana isključivo unutrašnje pitanje Kine, te da „nijedna druga strana nema pravo da bude sudija po tom pitanju“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)