ANALIZA: Nensi na Tajvanu, Kinezi na nogama, armija nagotovs

D. SAVIĆ

03. 08. 2022. u 08:00

KINESKA vojska je u stanju povišene borbene gotovosti i počinje seriju trodnevnih vojnih vežbi u moru i vazduhu, zbog sletanja na Tajvan predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (80), uprkos protivljenju i upozorenjima Pekinga, koji ovo autonomno ostrvo smatra delom svoje teritorije.

АНАЛИЗА: Ненси на Тајвану, Кинези на ногама, aрмија наготовс

Foto: Tanjug/AP

Peking je stoga odapeo niz oštrih pretnji i optužbi u pravcu Vašingtona, dok je ministarstvo odbrane Tajvana pojačalo nivo borbene gotovosti do četvrtka po podne, a tajvanski premijer Su Ceng-čang izjavio je da Tajpej srdačno dočekuje goste iz inostranstva.

- Poseta naše delegacije iz Kongresa pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana - poručila je Pelosijeva na Tviteru, istakavši po dolasku da je američka posvećenost demokratskom Tajvanu važnija nego ikada.

Koliko je situacija na relaciji Peking-Vašington zapaljiva, govorilo je osam mlaznih lovaca F-15, koji su poleteli iz američke vazdušne baze Kadena u japanskoj oblasti Okinava, uoči dolaska Pelosijeve na Tajvan. Pored toga, još pet avio-tankera poletelo je iz baze i krenulo na jug zajedno sa borbenim mlaznjacima. Kineski državni mediji preneli su da kineski borbeni avioni Su-35 preleću osetljivo područje Tajvanskog moreuza, koji odvaja ovo ostrvo od Kine. Ministarstvo je u saopštenju navelo da u potpunosti prati aktivnosti u blizini Tajvana i najavilo da će na odgovarajući način odreagovati na (moguće) "neprijateljske pretnje".

Avion u kojem je Nensi Pelosi poletela iz Malezije i krenula ka Tajvanu zaobišao je Južno kinesko more sa strane Indonezije i Filipina.

- Naša poseta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Tajpej. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD, koja se vodi Zakonom o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine - napisala je Pelosijeva.

Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine, naime, reguliše američke odnose sa ostrvom. On ne zahteva da SAD intervenišu vojno u slučaju kineske invazije, već nalaže da se Tajvanu pruže resursi da se sam brani, kao i da se spreče bilo kakve unilateralne promene njegovog statusa od strane Pekinga.

Pelosijeva je navela da će se u razgovorima sa liderima Tajvana "ponoviti podrška američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifik".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je poseta Pelosijeve pretnja po regionalni mir i stabilnost.

- Uprkos snažnom protivljenju i ozbiljnim posledicama, Nensi Pelosi je posetila kineski region Tajvan. Ovo je ozbiljno kršenje principa "jedna Kina". Poseta ima ozbiljan uticaj na političke odnose Kina-SAD i predstavlja ozbiljno mešanje u kineski suverenitet i teritorijalni integritet - navodi se u saopštenju na sajtu MSP Kine.

U saopštenju se naglašava da poseta "ozbiljno podriva mir i stabilnost duž Tajvanskog moreuza i šalje vrlo pogrešan signal separatističkim snagama koje žele nezavisnost Tajvana".

- Postoji samo jedna Kina u svetu, a Tajvan je nerazdvojiv deo kineske teritorije, što je jasno prepoznato u Generalnoj skupštini UN - ističe Peking, podsećajući da je od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine, 181 zemlja uspostavila diplomatske odnose sa Pekingom na principu "jedna Kina".

- Tajvanske vlasti dugo traže od SAD podršku za nezavisnost. Amerika koristi Tajvan da obuzda Kinu. Konstantno iskrivljuje, zamagljuje princip jedne Kine, ima zvanične razmene sa Tajvanom i ohrabuje separatističke aktivnosti "tajvanske nezavisnosti". Ovakvi potezi, kao i igranje vatrom, vrlo su opasni. Oni koji se igraju vatrom stradaju od nje - navodi se u saopštenju.

Nensi Pelosi u Tajvanu uprkos protivljenju Pekinga, Foto AP

Ministarstvo poručuje da će Kina sigurno preduzeti sve neophodne mere da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet kao odgovor na posetu Nensi Pelosi.

- Kina i SAD su dve velike zemlje. Pravi način za taj odnos leži u obostranom respektu, miroljubivoj koegzistenciji, bez sukoba. Tajvansko pitanje je isključivo pitanje Kine i nijedna druga država nema pravo da se ponaša kao sudija po pitanju Tajvana. Snažno apelujemo na SAD da prekinu da igraju na kartu Tajvana - zaključuje Peking.

KREMLj: NE SLUTI NA DOBRO

Rusija podržava Kinu po pitanju Tajvana i razume zabrinutost Pekinga zbog moguće posete predsednice američkog Predstavničkog doma Tajvanu Nensi Pelosi koja bi, kako Kremlj ocenjuje, mogla da izazove provokacije u regionu. "Želimo da naglasimo da osećamo solidarnost sa Kinom. Njen veoma, veoma osetljiv stav prema tom problemu je razumljiv i apsolutno opravdan. Umesto da poštuju delikatnost tog pitanja, SAD biraju put konfrontacije. To ne sluti na dobro", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

NA JESEN PRISTIŽU I BRITANCI

Komitet za spoljne poslove britanskog Donjeg doma parlamenta planira posetu Tajvanu verovatno u novembru ili početkom decembra ove godine, objavio je britanski dnevnik "Gardijan". Poseta je prvobitno bila zakazana za ranije, navodi se u izveštaju londonskog dnevnika koji se poziva na neimenovane izvore i dodaje da je odložena zbog toga što je član delegacije bio pozitivan na kovid 19. Prvobitni planovi posete imali su za cilj da pokažu podršku Britanije Tajvanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)