KADA ZASVIRA “ORKESTAR” VAGNER: Elitne ukrajinske jedinice se povlače ili bivaju uništene u sukobu sa Vagnerovcima (VIDEO)

P. Z. S. / rt.com

27. 07. 2022. u 18:12

MURAD Gazdiev sa RT-a dobio je retku priliku da se pridruži Vagner grupi, tajnoj ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji, dok se bori u Donbasu.

КАДА ЗАСВИРА “ОРКЕСТАР” ВАГНЕР: Елитне украјинске јединице се повлаче или бивају уништене у сукобу са Вагнеровцима (ВИДЕО)

Foto AP


Vagnerovci, koji sebe nazivaju „Vagnerov orkestar“ ili „Muzičari“ (Orkestar), kriju svoj identitet. Smatra se da ime potiče od pozivnog znaka osnivača jedinice Dmitrija Utkina, veterana dva čečenska rata. Rihard Vagner je bio poznati nemački kompozitor iz 19. veka, ali je ime korišćeno i za likove u književnosti, u kompjuterskim igrama, stripovima, pa čak i kod proizvođača motocikala.

Pre nego što im se pridružio Murad, jedinica je nedavno potisnula ukrajinske trupe iz sela Klinovoe u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Vagnerovi borci su pucali iz minobacača dok su ukrajinski ultranacionalistički bataljon Aidar (24. MO) i navodno elitna 10. brdska jurišna brigada pokušavali da ih zadrže. „Ovde su artiljerijski i minobacački dueli zaglušujući i beskrajni“, rekao je Gazdijev dok je izveštavao.



Tokom svoje ofanzive, Vagnerove trupe su bile pod vatrom kasetne municije i morale su da se nose sa protivpešadijskim minama koje su ostavili Ukrajinci.

-Ono što saperi (demineri) mogu bezbedno da uklone, to rade. Ono što ne mogu – ili ono što smatraju da bi moglo da bude zamka – raznesu, rekao je Gazdiev.


Pre sukoba, grupa je navodno delovala na Bliskom istoku i u Africi. Kremlj je negirao bilo kakve veze između Vagner grupe i ruske vlade.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

BONUS VIDEO - DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE: SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna