UBIO ABEA BESAN ZBOG BANKROTSTVA MAJKE: Otkriven mogući motiv atentata na bivšeg premijera Japana (FOTO)

V. N.

10. 07. 2022. u 07:39

KOLONA sa posmrtnim ostacima bivšeg japanskog premijera Šinza Abea stigla je juče u njegovu rezidenciju u Tokiju.

УБИО АБЕА БЕСАН ЗБОГ БАНКРОТСТВА МАЈКЕ: Откривен могући мотив атентата на бившег премијера Јапана (ФОТО)

Foto: AP

Abe je umro u petak nakon što je pogođen iz vatrenog oružja s leđa tokom govora u blizini železničke stanice u japanskoj zapadnoj prefekturi Nara. Veliki broj Japanca polaže cveće na mestu u gradu Nara, gde je izvršen atentat na Abea, koji šokirao celu naciju.

Sutra će biti održano noćno bdenje, a Abe će biti sahranjen u utorak 12. jula u svom rodnom gradu Šimonoseki, u japanskoj prefekturi Jamaguči, čemu će prisustvovati bliski prijatelji. Nije bilo reči o javnoj ceremoniji.

Abe, premijer Japana sa najdužim stažom, ubijen je dok je držao predizborni govor u petak ujutro od strane 41-godišnjeg muškarca, a policija se trudi da utvrdi detalje o motivima i metodama koji je koristio Abeov ubica, Tecuja Jamagami, koji je uhvaćen i uhapšen odmah nakon napada.

Jamagami je rekao policiji da je prvobitno planirao da izvrši napad na vođu verske organizacije i da zločin nije izvršio sa političkim motivima, saopštili su istražni organi. Jamagami je takođe naveo da je bio kivan na "određenu organizaciju", verovatno lokalnu religijsku grupu, za koju je verovao da je povezana sa Abeom i da je bivši japanski premijer pomaže i promoviše, navodi policija. Takođe je negirao da je počinio zločin jer se protivio Abeovom političkom uverenju.

PRIZNATI PROPUSTI U OBEZBEĐENjU

POLICIJA u gradu Nara saopštila je juče da je bilo propusta u obezbeđivanju Šinza Abea. Lokalne policijske snage koje su obezbeđivale jučerašnji predizborni događaj saopštile su da su bezbednosni planovi bili pogrešni.

- Ne možemo poreći da je bilo problema sa planom bezbednosti s obzirom na to kako su se stvari završile - rekao je šef policije prefekture Nara Tomoaki Onizuka.

On je još rekao da je prvobitno planirao da napadne vođu verske grupe za koju je verovao da je dovela do bankrota njegove majke zbog donacija, saopštili su istražni organi. Jamagami je takođe saopštio da je bio ljut na Abea, verujući da je on promovisao tu organizaciju u Japanu, naveli su izvori.

Još se navodi da je Jamagami, trenutno nezaposlen, radio u jednoj fabrici u regionu Kansai od jeseni 2020. godine, ali da je dao otkaz u maju ove godine, prema agenciji za zapošljavanje. Prethodno je bio pripadnik japanske mornarice oko tri godine, do avgusta 2005.

Policija je u petak pretresla njegovu kuću i pronašla još predmeta za koje se sumnja da su eksploziv i oružje domaće izrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (2)

SVET OSTAO ZATEČEN: Evo šta je Aleksander Zverev prvo uradio kada je pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu