AMERIKANCI PRAVE NOVO UKRAJINSKO VAZDUHOPLOVSTVO: General Braun govorio o velikom planu, piloti će se obučavati samo četiri meseca?

Tanjug

20. 07. 2022. u 11:25

SJEDINjENE Države i saveznici počinju da razmatraju mogućnosti za obuku ukrajinskih pilota, kao deo dugoročnih napora da se potencijalno pomogne Kijevu da izgradi novo ratno vazduhoplovstvo, rekao je Rojtersu komandant vojnih vazduhoplovnih snaga SAD Čarls Braun.

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ НОВО УКРАЈИНСКО ВАЗДУХОПЛОВСТВО: Генерал Браун говорио о великом плану, пилоти ће се обучавати само четири месеца?

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je tokom leta za Aspen u Koloradu na bezbednosni forum priznao da su u toku takvi razgovori unutar američke vojske i njenih saveznika.

- Želimo da napravimo dugoročni plan o tome kako izgraditi njihovo vazduhoplovstvo prema onome kako će im trebati u budućnosti - rekao je Braun, koji je i sam pilot, ne potvrđujući nijednu odluku o daljem napretku po tom pitanju, prenosi Rojters.

Negove izjave usledile su nekoliko dana nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio meru kojom bi, ako prođe dalje odlučivanje, bilo odobreno 100 miliona dolara za obuku ukrajinskih pilota i servisnih tehničara na američkim borbenim avionima, navodi britanska agencija.

Kako se precizira, komandant vazduhoplovsta SAD nije želeo da komentariše ovu odluku, kao ni nagađanja o vremenskom okviru za njeno sprovođenje ili o tome koje vrste zapadnih aviona bi mogle biti najprikladnije za Ukrajinu.

Braun je naglasio da je buduće obučavanje ukrajinskih pilota složeno pitanje, koje bi trebalo da uzme u obzir ratno stanje i mogućnosti Kijeva da u tim okolnostima povuče pilote iz borbe kako bi se uključili u dugotrajnu obuku.

Na pitanje Rojtersa koliko bi vremena moglo da bude potrebno ukrajinskom pilotu da se osposobi za letenje na američkim borbenim avionima, Braun je rekao da američki pilot može da se obuči na novom tipu aviona za oko dva do četiri meseca.

- Prelazak sa sovjetskog sistema bi bio malo teži - naveo je američki general.

Braun je saopštio da bi Ukrajina mogla da se osloni na saveznike iz NATO-a sa takvim iskustvom, tokom prelaska sa aviona iz sovjetskog ere na zapadne sisteme.

Uz obezbeđivanje protivvazdušnog naoružanja sa Zapada, Ukrajina dobija mogućnost da spreči rusku dominaciju na nebu, od početka invazije Moskve 24. februara, prenosi Rojters.

Ukrajina nastoji da se oslobodi zavisnosti od ruskih aviona, tako što bi obezbedila američke letelice i potrebnu obuku za svoje pilote, a ukrajinske vazduhoplovne snage su javno izrazile svoja očekivanja za američke borbene avione F-15 i F-16, navodi britanska agencija.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: LOVCI-BOMBARDERI SU-34 IZNAD UKRAJINE - Snimak Ministarstva odbrane Rusije o dejstvu avijacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)