ALBANIJA I SEVERNA MAKEDONIJA BLIŽE BRISELU: Posle pauze od 17 godina nova etapa pregovora za pristupanje EU

I. STANOJEVIĆ

19. 07. 2022. u 18:44

POSLE pauze od 17 godina Severna Makedonija ušla je u novu fazu u pristupanju Evropskoj uniji. Međuvladina konferencija, održana danas u Briselu, označila je start ove etape pregovora.

АЛБАНИЈА И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА БЛИЖЕ БРИСЕЛУ: После паузе од 17 година нова етапа преговора за приступање ЕУ

Foto: AP

Zvaničnici EU i premijer u Skoplju Dimitar Kovačevski ocenili su da je u pitanju istorijski dan, ne samo za zemlju, već i za ceo Zapadni Balkan i Evropu, podsećajući da je on osvanuo posle "suverene odluke" makedonskog Sobranja da prihvati francuski predlog o rešavanju bilateralnog spora između Sofije i Skoplja.

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj pozvao je Severnu Makedoniju da iskoristi ovaj zamah za pokretanje ključnih reformi i transformaciju društva, što će doneti "opipljivu korist za građane". Naglasio je da postoji stopostotna usklađenost Severne Makedonije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i pozvao ceo Zapadni Balkan da učini isto.

- Usklađivanje sa spoljnom politikom i sankcijama EU nije tehnička vežba i mi to ne uzimamo zdravo za gotovo. To košta mnogo i dolazi sa troškovima. Ovo nije obična transakcija interesa, već odnos zasnovan na zajedničkim principima, vrednostima i ciljevima. Vaše potpuno usklađivanje jasno pokazuje strateški pravac koji ste izabrali - zaključio je Borelj.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji najavio je početak "skrininga", predstavljanja i upoređivanja zakonodavstva EU i Severne Makedonije i izrazio nadu u "brze i uspešne pregovore" Skoplja sa Briselom. - Poruka za građane Severne Makedonije je da ih želimo u EU i tu nema sumnje. To će poslati i snažu poruku celom regionu, i šire - poručio je Varhelji.

BAJDEN: INSPIRACIJA ZA CEO BALKAN

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden pozdravio je pristupne pregovore EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, rekavši da je "ruska agresija pokazala da je više nego ikada potrebna integrisana Evropa": - Demokratski, bezbedan i razvijen Zapadni Balkan ostaje ključan u ovoj viziji - naveo je Bajden i dodao da bi ovi koraci trebalo da "inspirišu sve aplikante za EU u regionu da pojačaju svoju posvećenost u jačanju demokratija".

Na pitanje makedonskih medija da li u Severnoj Makedoniji postoji konsenzus koji podržava ustavne promene neophodne za početak pristupnih pregovora sa EU, uz ocenu da se opozicija oštro protivi dogovoru postignutom u Sobranju, Varhelji je odgovorio da "emocije neće voditi zemlju napred niti rezultirati nečim svrsishodnim". Pozvao je opoziciju da pokaže opredeljenost za evropsku budućnost Severne Makedonije.

- Ovo je rezultat rada generacija političara, akademika, eksperata i građana Severne Makedonije i ja im čestitam na tome - poručio je Kovačevski.

On je naglasio da je za Skoplje izuzetno važno što je crno na belo precizirano da "se uvažava makedonski jezik bez dopunjavanja, objašnjenja i dodataka, što otvara vrata da on postane jedan od zvaničnih jezika EU.

U periodu koji sledi, Albanija će se priključiti Mehanizmu civiline zaštite EU, a Skoplje potpisati sporazum sa evropskom agencijom Frontek. Severnoj Makedoniji dato je obećanje da "će ugovor biti preveden na makedonski jezik", koji je stavljen u istu ravan sa 24 evropska jezika članica Unije, baš kao i albanski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!