BAJRAKTAR NEĆE DA PRODAJE DRONOVE RUSIJI: "Nikada to ne bismo uradili, podržavamo Ukrajinu" (VIDEO)

Novosti online/Đ. M.

19. 07. 2022. u 10:05

HALUK Bajraktar, direktor firme "Bajkar tehnolodži" koja proizvodi bespilotne letelice "Bajraktar", rekao je da njegova kompanija nikada neće prodavati svoje dronove Ruskoj Federaciji.

БАЈРАКТАР НЕЋЕ ДА ПРОДАЈЕ ДРОНОВЕ РУСИЈИ: Никада то не бисмо урадили, подржавамо Украјину (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/TürkSavunmaSanayii

- Turska i Ukrajina imaju stratešku saradnju, pre svega u poljima namenske i vazduhoplovne industrije. Godinama je ulagano u to partnerstvo - rekao je Bajraktar za Si-En-En.

On je dodao i da je ta saradnja uzajamna - Turska izvozi u Ukrajinu svoje dronove, dok uvozi iz te zemlje motore za letelice.

- Mi nismo izvozili u Rusiju, i nikada ne bismo uradili to. Podržavamo Ukrajinu, njen suverenitet i borbu za nezavisnost - dodao je direktor "Bajkara".

Haluk Bajraktar je brat Seldžuka Bajraktara, konstruktora poznatih naoružanih dronova i tehničkog direktora njihove porodične kompanije "Bajkar". 

Nakon nedavne akcije koja je organizovana preko interneta kako bi bio kupljen još jedan "Bajraktar" za Ukrajinu, kompanija je odlučila da pokloni letelicu, dok su sredstva preusmerena na kupovinu municije.

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin danas se nalazi u poseti Iranu, gde će se sastati sa predsednikom Islamske republike Ebrahimom Raisijem i turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Poslednjih nedelja spekuliše se o razlozima posete. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je 11. jula rekao da Rusija planira da kupi od Irana naoružane dronove.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian negirao je američke tvrdnje u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Iran razvija dronove još od osamdesetih godina, kada su testirali svoje letelice u ratu protiv Sadama Huseina. Iza iranskih proizvođača je već decenijsko iskustvo i desetine različitih modela bespilotnih letelica, od kojih su najpoznatiji "Mohažder", "Ababil", "Kaman", "Segheh" i "Šahid".

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)