UKRAJINSKI ZVANIČNICI OSUMNJIČENI ZA IZDAJU: Suspendovani dok traje istraga

Tanjug

18. 07. 2022. u 12:44

DVOJE visokih funkcionera, državna tužiteljka i šef bezbednosne službe Irina Venediktova i Ivan Bakanov suspendovani su zbog istrage, ali nisu zvanično smenjeni, rekao je u ponedeljak zvaničnik iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

УКРАЈИНСКИ ЗВАНИЧНИЦИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ИЗДАЈУ: Суспендовани док траје истрага

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ranije je bilo objavljeno da ih je smenio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je, naime, u nedelju saopštio da je Ivan Bakanov smenjen s vodećeg položaja u Službi bezbednosti Ukrajine, poznate kao SBU, a Irina Venediktova je s mesta državnog tužioca, uz obrazloženje da su u njihovim resorima zabeleženi brojni slučajevi saradnje s Rusijom.

Andrij Smirnov, zamenik šefa predsedničkog kabineta, rekao je za ukrajinsku televiziju da je Venediktova suspendovana, a da je Bakanov „privremeno udaljen sa svojih dužnosti“ dok se sprovode provere i istrage, navodi britanska agencija.

Na pitanje da li bi oni mogli da se vrate na svoja radna mesta ako ih istraga oslobodi, Smirnov je rekao da takva mogućnost postoji.

 - Živimo u zemlji u kojoj se poštuju zakoni i naravno da mogu da zamislim takvu mogućnost - naveo je Smirnov.

Zelenski je u odvojenoj objavi na platformi Telegram naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbednost radilo protiv Ukrajine na teritorijama koje je okupirala Rusija.

Dodao je da je u službama na čijem su čelu bili Bakanov i Venediktova registrovan 651 slučaj izdaje i saradnje sa neprijateljem.

BONUS VIDEO:

GRANATIRANjE VOJNE BAZE PVO: Snimci iz Luganska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)