CRNO ZLATO POTISNULO I KAŠOGIJA: Šef Bele kuće sa velikim temama u poseti Kraljevini Saudijskoj Arabiji

D. SAVIĆ

16. 07. 2022. u 09:30

ODBACUJUĆI optužbe da putovanjem u Saudijsku Arabiju stavlja jeftiniju naftu ispred ljudskih prava, Džozef Bajden je, kao prvi američki predsednik koji je doleteo iz Izraela direktno u Džedu, na poslednjoj stanici turneje po Bliskom istoku, pokušao da ubedi Rijad da poveća izvoz nafte i time inicira pad cena "crnog zlata" na svetskom tržištu.

ЦРНО ЗЛАТО ПОТИСНУЛО И КАШОГИЈА: Шеф Беле куће са великим темама у посети Краљевини Саудијској Арабији

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Bajden, koji je u izbornoj godini za Kongres, pod pritiskom Amerikanaca zbog naglog rasta cena goriva, akcenat je pokušao da stavi na otopljavanje veza između Izraela i Saudijske Arabije.

No, energetski i bezbednosni interesi podstakli su ga da odluči da ne izoluje Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika nafte, koja jača veze sa Moskvom i Pekingom. Uostalom, Rijad je u drugom kvartalu 2022. udvodstručio uvoz "crnog zlata" upravo iz Rusije, uz značajne popuste koje Moskva daje. A SAD žele da Saudijska Arabija i njeni partneri iz OPEK-a isporučuju više nafte kako bi se smanjila visoka cena benzina i ublažila najveća inflacija u SAD u poslednje četiri decenije.

Bajden je trebalo da razgovara, uz snabdevanje energentima, i o ljudskim pravima i bezbednosnoj saradnji u Rijadu sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom bin Abdulazizom i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Ali, susret je opterećen napetošću zbog zaključka američkih obaveštajacada je saudijski prestolonaslednik direktno odobrio ubistvo novinara "Vašington posta" Džamala Kašogija 2018. godine, što princ Mohamed bin Salman poriče.

Foto: Tanjug/AP Photo

Džamal Kašogi

Bajden je tvrdio da neće izbegavati razgovore o ljudskim pravima i da je njegov stav o Kašogiju jasan.

Uoči susreta se, ipak, razvila debata da li će se Bajden rukovati sa princom. Na početku putovanja na Bliski istok, zvaničnici su saopštili da će Bajden da izbegava bliske kontakte, kao što je rukovanje, zbog kovida 19, ali se u Izraelu, kao i na Zapadnoj obali, ipak rukovao.

Foto: EPA-EFE/Andy Rain / POOL

Mohamed bin Salman

Bajden je naglasio da je razlog njegovog odlaska u Saudijsku Arabiju mnogo širi - promocija interesa SAD. Vašington je pozdravio odluku Rijada da otvori put za dalje letove ka, i iz Izraela, kao korak napred na putu za integrisaniji, stabilniji i sigurniji Bliski istok. Rijad deli zabrinutost Izraela u vezi sa nuklearnim i raketnim programima Teherana, u regionu gde se Saudijska Arabija i Iran bore za uticaj. Iranska vojska je, međutim, upozorila SAD i Izrael da ne prete silom Iranu:

- Amerikanci i cionisti (Izrael) veoma dobro znaju cenu za korišćenje reči "sila protiv Irana". Mora da je Bajden bio pospan kada je pretio Iranu - saopštio je portparol iranskih oružanih snaga pošto je Bajden saopštio da će upotrebiti silu, kao poslednje sredstvo da spreči Iran da dobije nuklearno oružje.

A Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su najavili da se spremaju da pošalju ambasadora u Teheran, kao i da Abu Dabi ne podržava politiku konflikta sa Iranom. Emirati ističu da "neće biti deo koalicije protiv Irana, iako ocenjuju da akcije Teherana u regionu ne pomažu diplomatskim naporima".

MAJICE S LIKOM UBIJENE NOVINARKE

BAJDENA su u biblijskom gradu Vitlejemu, gde se sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, dočekali palestinski novinari na okupiranoj Zapadnoj obali u crnim majicama sa likom novinarke Al Džazire Širin Abu Aleh, koja je ubijena dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji 11. maja u izbegličkom logoru u Dženinu. Palestinci navode da su je izraelski vojnici namerno ubili, dok Izrael tvrdi da nije jasno ko je ispalio metak u novinarku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)