RASPADA SE UKRAJINSKA ODBRANA NAPUŠTAJU I SEVERSK: Ruske snage kontrolišu većunu puteva za izvlačenje iz Soledara i Severska

P. Z. S. / iz.ru

15. 07. 2022. u 20:16

SAVEZNIČKE snage kontrolišu većinu ruta za povlačenje ukrajinskih trupa iz Severska i Soledara. Ovo je 15. jula saopštio oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

РАСПАДА СЕ УКРАЈИНСКА ОДБРАНА НАПУШТАЈУ И СЕВЕРСК: Руске снаге контролишу већуну путева за извлачење из Соледара и Северска

Foto Tanjug/AP


On je pojasnio da su vojne oružane snage Ukrajine (VSU) dobile komandu da se povuku iz Severska.

-Prvo, sada imaju jedno povlačenje u pravcu naselja Soledar, ima više zemljanih puteva. Teren im i dalje omogućava da se manje-više prikriveno povlače, ali u svakom slučaju više ne vredi govoriti o sigurnom povlačenju, jer mi kontrolišemo većinu logistike koja se nalazi na području ovog naselja, rekao je za RIA Novosti.
Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici mogu da izlaze samo u malim grupama.

Ranije u petak Maročko je već izvestio da je ukrajinska komanda odlučila da postepeno povuče jedinice iz Severska. Istog dana vojni ekspert Vladislav Šurigin je u intervjuu za Izvestija izneo mišljenje da povlačenje vojnika nije deo taktike, već nemogućnost da se tamo ostane. Prema njegovim rečima, vojnici Oružanih snaga Ukrajine dobili su zadatak da se brane na granicama grada, međutim kada su stigli do naselja i shvatili da položaji kod Severska nisu tako moćno opremljeni kao u Severodonjecku i Lisičansku, jednostavno nisu mogli da ih zadrže, bili su nokautirani.

Istovremeno, Vitalij Kiseljov, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR, rekao je za Izvestija da je brzo napredovanje jedinica Donjecke Narodne Republike (DNR) u oblasti Severska i Soledara omogućilo da se „rasprše“ mnogi delovi Oružanih snaga Ukrajine. On je istakao da je Seversk važan jer omogućava još jedan operativni pristup regionu Kramatorska i Slavjanska.

Dan ranije, potpukovnik Narodne milicije DNR Andrej Baevski rekao je da je veći deo Severska već pod kontrolom savezničkih snaga.

Specijalna operacija zaštite Donbasa, čiji je početak najavio ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara, se nastavlja. Odluka o njegovom održavanju doneta je u pozadini zaoštravanja situacije u regionu usled granatiranja od strane ukrajinske vojske. Vlasti DNR i LNR najavile su evakuaciju stanovnika i obratile se Moskvi za pomoć.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)