ŠTA ĆE REĆI ALBERT OD MONAKA? Princeza Šarlin kao turistički vodič (FOTO)

Novosti online

15. 07. 2022. u 18:38

POSETIOCI kneževske palate u Monaku bili su iznenađeni pre nekoliko dana, kada ih je kroz palatu kao turistički vodič provela princeza Šarlin lično.

ШТА ЋЕ РЕЋИ АЛБЕРТ ОД МОНАКА? Принцеза Шарлин као туристички водич (ФОТО)

Foto: Profimedia

Palata je nedavno ponovo otvorena za javnost, posle otkrića renesansnih fresaka tokom renoviranja. Palata Grimaldi, rezidencija Alberta II,  vladara male kneževine, ponovo je otvorena za posetioce prvog jula, posle dvogodišnje pauze.

Prilikom renoviranja, 2015. godine, ispod postojećih oslikanih zidova pronađeno je čak 600 m2 renesansnih fresaka, remek-dela italijanske umetnosti 16. veka,  koja su pet vekova bila skrivena od očiju javnosti. 

Freske su tokom sedam godina pažljivo restaurirane najsavremenijom tehnologijom.  Kako je saopštila kneževska palata, reč je o najvećem restauratorskom poduhvatu u 21. veku, a moći će da se vide do 15. oktobra. 

Mnogobrojni turisti i ljubitelji umetnosti pohrlili su u palatu Grimaldi,  a oni koji su se u njoj zadesili pre neki dan, imali su posebno zadovoljstvo da ih kroz rezidenciju, kao turistički vodič, provede Albertova supruga, princeza Šarlen. 

Ona im je pokazala Herkulovu galeriju, veličanstvene freske i mnoga druga umetnička dela koja krije ovo velelepno zdanje.

Otkako se vratila sa dugog odsustva iz Monaka zbog, kako je zvanično objavljeno, zdravstvenih problema koje je imala, bivša južnoafrička plivačica se gotovo svakodnevno pojavljuje u javnosti, obavljajući brojne dužnosti, pa osim onih protokolarnih, ume da iznenadi i nečim što nije uobičajeno. 

(RTS/TINA BILANKOV)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SNIMAK KAO DOKAZ: Kika se nije ubila! Majka pokojne jutjuberke se oglasila na društvenim mrežama