PROMENE U BRITANIJI: Ukinute pojedine dužnosti kraljice

Novosti online

03. 07. 2022. u 17:20

BAKINGEMSKA palata je smanjila niz dužnosti britanske kraljice Elizabete Druge po prvi put u poslednjih 10 godina, ali promene nisu značajne, objavio je „Dejli mejl“, pozivajući se na izvor u palati.

ПРОМЕНЕ У БРИТАНИЈИ: Укинуте поједине дужности краљице

Foto: EPA

Kraljičin sin, princ od Velsa, preuzeće niz najzahtevnijih zvaničnih dužnosti, dok su neke druge odgovornosti, poput otvaranja godišnjeg zasedanja parlamenta, potpuno ukinute.

Izvor iz palate je umanjio značaj izmena, rekavši da to nije drastična promena, već malo „ažuriranje“ dužnosti nakon jubileja.

Nova kraljičina uloga i dužnosti staviće akcenat na podršku široj kraljevskoj porodici, uz smanjenje specifičnih dužnosti koje će obavljati.

Prema Izveštaju o suverenim grantovima, koji je objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva, kraljičina uloga se i dalje sastoji od dva ključna elementa – da bude šef države i šef nacije, i obuhvata niz parlamentarnih i diplomatskih dužnosti.

Uloga šefa države je uključivala otvaranje godišnjeg zasedanja parlamenta, imenovanje premijera i odlaženje u posete i primanje državnih poseta, dužnosti koje su prethodno bile navedene na listi od 13 tačaka. Ove specifične dužnosti su razvodnjene nejasnim jezikom koji kaže da kraljičina uloga obuhvata niz parlamentarnih i diplomatskih dužnosti i da ona samo prima druge šefove država, naveo je "Dejli mejl".

Kao šef nacije, kraljica će ispunjavati svoje dužnosti samo tamo gde je to prikladno ili neophodno.

Elizabeta Druga je stupila na tron 6. februara 1952. u dobi od 25 godina. U junu je proslavila 70 godina na tronu, kada 96-godišnja kraljica nije prisustvovala obeležavanju Dana zahvalnosti prvi put otkako je na čelu monarhije, a nakon zdravstvenih tegoba koje je osetila tokom ranijeg pojavljivanja na vojnoj paradi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024