EVROPA AMERIKANCIMA NIKAD JEFTINIJA: Turisti iz SAD sa jakim dolarom preplavili Stari kontinent

D. D. S.

14. 07. 2022. u 12:39

Amerikancima u Italiji, Grčkoj ili Španiji obroci, hoteli i obilasci nisu bili pristupačniji u poslednje dve decenije.

ЕВРОПА АМЕРИКАНЦИМА НИКАД ЈЕФТИНИЈА: Туристи из САД са јаким доларом преплавили Стари континент

Foto arhiva

Evro je pao za više od osam procenata u odnosu na američki dolar od početka godine, funta je takođe oslabila znatno u odnosu na dolar, pa putnici koji su ostali blizu kuće zbog kovida sada žure preko "bare" kako bi iskoristili prednost dominantne valute, produžavajući svoja putovanja i trošeći više nego što bi inače. Sa otvorenim granicama, putovanja državljana SAD u Evropu su ove godine porasla za čak 390 odsto u odnosu na 2021. godinu, prema podacima Carine i granične zaštite i Nacionalne kancelarije za putovanja i turizam.

No, ono što je dobro za američke turiste istovremeno je teško za evropska preduzeća koja moraju da kupuju energiju, sirovine i komponente po ceni u dolarima. Rastuća cena uvoza podstiče cene u 19 zemalja koje koriste evro, gde je godišnja inflacija skočila na rekordnih 8,6 odsto u junu, a cene prirodnog gasa u Evropi su na najvišem nivou od marta. 

I cene avionskih karata i hotela u Evropi rastu, ali američki putnici ovog leta imaju keca u rukavu - jaku valutu. U aprilu su troškovi avionskih karata porasli za 33 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a cene hotela za 23 procenta, ali to ne smeta Amerikancima putnicima koji su svesni jake valute. Ona pomaže da se neutrališe inflacija i čini putovanja u inostranstvo pristupačnijim.

Istraživanje Tripadvajzora je pokazalo da 86 odsto Amerikanaca planira da putuje ove godine, a čak 92 procenta da potroši najmanje isto, ili više, na putovanja ovog leta u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su London i Pariz među najpopularnijim međunarodnim destinacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo