NAJDUBLJI POGLED U SVEMIR: Objavljena prva fotografija sa novog teleskopa NASA

Tanjug

12. 07. 2022. u 08:30

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden objavio je prvu fotografiju u boji dubokog svemira, sa svemirskog teleskopa Džejms Veb.

НАЈДУБЉИ ПОГЛЕД У СВЕМИР: Објављена прва фотографија са новог телескопа НАСА

Foto: AP

Bajden je održao konferenciju za novinare nakon što je od službenika NASA primio prve fotografije u boji najmoćnijeg teleskopa vrednog 10 milijardi dolara, prenosi AP.

Američki predsednik je saopštio je da prva fotografija prikazuje "zapanjujuće snimke dubokog svemira koja se proteže unatrag više od 13 milijardi godina".

- Prva fotografija sa svemirskog teleskopa Veb je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju. Za astronomiju i istraživanje svemira, za Ameriku i celo čovečanstvo - napisao je Bajden na Tviteru.

Fotografija je objavljena na ceremoniji u Beloj kući na kojoj je, osim Bajdena, učestvovao i Bil Nelson, administrator NASA.

Foto: AP

Snimak, na kojem se vide mnogobrojne galaksije, predstavlja najdublji ikada pogled u svemir. Na delu fotografije vidi se i svetlo iz perioda nedugo posle Velikog praska, koji se dogodio pre 13,8 milijardi godina, prenosi agencija Asošijeted pres.

NASA danas planira da objavi još fotografija u boji, za koje navodi da će pokazati punu snagu teleskopa koji, kako je ukazano, počinje svoju misiju otkrivanja infracrvenog univerzuma.

- To je najdublja slika našeg svemira koja je ikada snimljena - rekao je Nelson.

Foto: AP

On je objasnio da slika prikazuje svetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija, putujući milijardama godina pre nego što stigne do teleskopa.

- Gledamo unazad više od 13 milijardi godina. Vraćamo se gotovo na početak - naveo je administrator NASA, dodajući da će nove slike koje će objaviti svemirska agencija dosezati i dalje, oko 13,5 milijardi godina, blizu procenjene početne tačke samog svemira.

Teleskop vredan 10 milijardi dolara sa primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara lansiran je u decembru 2021, prenosi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)