OTAVA I BERLIN BLIZU SU DOGOVORA: Rešena sudbina turbine za Severni tok?

P. Z. S. / ria.ru

08. 07. 2022. u 21:45

KANADA i Nemačka su blizu postizanja sporazuma koji će omogućiti vraćanje Rusiji gasne turbine za gasovod Severni tok, prethodno poslate Kanadi na popravku, piše u petak list Glob end Mejl, pozivajući se na neimenovanog predstavnika kanadske administracije.

ОТАВА И БЕРЛИН БЛИЗУ СУ ДОГОВОРА: Решена судбина турбине за Северни ток?

Foto AP


Kako navodi izdanje, Kanada i Nemačka trenutno pregovaraju sa Ukrajinom, koja se protivi vraćanju turbine Rusiji. Pozitivna odluka o ovom pitanju, ističe izvor, može biti doneta "u narednih nekoliko dana", uz napomenu da za takav ishod sve strane u pregovorima "još treba da učine mnogo".

Prema zvaničnoj Otavi, Rusija ima „još jednu dodatnu turbinu koju može da pusti u rad“, ali to ne čini „kako bi izvršila ekonomski pritisak na Evropu“. Povratak ruske turbine je dizajniran da u velikoj meri „eliminiše ovu polugu pritiska“, ističe izvor novina.

Sredinom juna Gasprom je saopštio da može da isporučuje Severnom toku samo 67 miliona kubnih metara gasa dnevno, dok je planirana zapremina 167 miliona kubnih metara.

Kompanija je to objasnila isticanjem remontnog veka gasnih kompresorskih jedinica (GCU), kašnjenjem u radu nemačkog Simensa, koji zbog kanadskih sankcija Rusiji ne može da vrati GCU sa remonta iz kanadske fabrike, kao i kao utvrđene tehničke neispravnosti motora.

Sada Gasprom koristi oko 40 odsto kapaciteta gasovoda, glavne rute za isporuku ruskog gasa u evropski region, i planirano je da od 11. do 21. jula isključi Severni tok radi godišnjeg održavanja, što bi moglo da pogorša nestašice gasa u Evropi. Neke zemlje – među njima Nemačka i Austrija – izrazile su zabrinutost da bi isporuke duž autoputa nakon završetka radova mogle da se smanje ili prekinu.

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja